ESCI-UPF

Uns pressupostos superats per la COVID-19

  • 30/04/2020
  • 1 min reading time
pressupostos
Roger Torrent i Pere Aragonès presentant els pressupostos. / Foto: Europa Press (David Zorrakino)

Què passa amb els pressupostos del Govern? Sense una actualització des del 2017, el gener de 2020, abans de l’esclat de la crisi sanitària, se’n van plantejar de nous que, aquest mes d’abril, ja s’han vist modificats i superats pel nou escenari econòmic i social.

Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, respon en un article del diari ARA juntament amb Martí Carnicer, també exsecretari general d’Economia, sobre l’impacte de la crisi sanitària en els nous pressupostos de la Generalitat. Tenint en compte els canvis socials i econòmics fruit del coronavirus, Carreras planteja fer front a la previsió necessària i omplir el buit d’aquests tres anys en què no s’han revisat els pressupostos. Però no es poden aprovar unes despeses ignorant les noves necessitats, assenyala Carnicer.

Tot i no poder comptar amb la totalitat dels 3.000 milions d’euros de la despesa inicial, cal disposar d’efectiu per fer front a recursos que actualment no es tenen, apunta Carreras. D’altra banda, cal considerar la davallada d’ingressos que va de la mà de l’augment de les despeses en un escenari desfavorable i, sense unes finances pròpies, es necessita ajuda de l’Estat i dels programes europeus.

Si hi ha un fet que destaqui d’aquesta crisi, és que es distingeix absolutament de la de 2008. La crisi sanitària que ens afecta per l’aparició de la COVID-19 no podria assumir unes retallades sobre les ja fetes amb anterioritat, que queda clar que no va ser la millor opció en el cas de sanitat. Per tant, el plantejament d’aquests nous pressupostos després de tres anys s’ha d’adaptar a la nova situació marcada pel coronavirus, sense caure en noves retallades.

We also recommend you