Bioinformatics

“He après molt sobre biologia reproductiva”

Marta Ibáñez, alumna de 3r de BDBI, fa pràctiques a Cambridge

Pràctiques Cambridge
Foto: Marta Ibáñez

L’alumna de 3r de BDBI, Marta Ibáñez, ens explica la seva experiència a Cambridge i el tema del seu TFG: un estudi amb el que, mitjançant eines bioinformàtiques, podrà detectar i preveure determinades complicacions en l’embaràs.

Després d’intercanviar molts e-mails, fer una entrevista i esperar molts dies, finalment vaig rebre una resposta afirmativa de la Dra. Amanda Sferruzzi-Perri, la PI (Principal Investigator) d’un laboratori al PDN (Department of Physiology, Development and Neuroscience) de la Universitat de Cambridge. Aquest laboratori estudia l’etiologia de l’embaràs, és a dir: investiga l’embaràs, concretament la placenta, i les seves possibles complicacions com per exemple la preeclàmpsia o la restricció de creixement del fetus. Faria les pràctiques i el meu TFG al seu laboratori!

L’objectiu del meu TFG és definir el secretoma de la placenta. Bàsicament, el treball consisteix a recollir cèl·lules de placenta en ratolins i fer espectrometria de masses. Amb l’ajuda de programació i algunes bases de dades públiques, podré definir les proteïnes que s’expressen a la placenta i, al mateix temps, comparar-ho amb altres dades públiques de complicacions en l’embaràs per poder detectar possibles proteïnes afectades en complicacions com la diabetis gestacional o la restricció de creixement intrauterí.

Tot i que he hagut de tornar a casa per la pandèmia de coronavirus, recordo Cambridge amb molta estima. Depenent del dia, m’aixecava a les 5:30 per anar a rem amb un dels equips del Murray Edwards College. Ni neu ni pluja ens parava, tres dies per setmana estàvem a les 6:45 al riu per començar a entrenar. Els altres dies em llevava més tard i agafava la bicicleta per anar al laboratori on m’esperava algun experiment o feina d’ordinador amb alguna reunió entremig i alguns seminaris de biologia reproductiva. També vaig estar ajudant en l’organització de la Science Week Festival, on vam poder anar a una escola de primària a ensenyar als nens com extreure ADN d’una maduixa.

He après molt sobre biologia reproductiva i de desenvolupament, i em sento molt afortunada d’haver estat en un laboratori amb aquesta dedicació a estudiar la placenta i poder entendre millor l’embaràs i les complicacions que pot comportar. Tot i que a vegades també fèiem algun descans amb les Tea and cake party a la cafeteria i els dinars dels divendres amb la meva companya d’escriptori.

Els caps de setmana es convertien en bons moments amb els meus amics i companys de BDBI, la Paula i el Ferriol. Anàvem a visitar els diferents colleges, a “bops” (festes que fan els estudiants de la universitat) o a prendre un gelat. També vaig poder anar a les “bumps”, que és una competició de rem al riu Cam que dura una setmana i on els diferents equips dels colleges competeixen. I algun cap de setmana vaig visitar Londres, una ciutat que m’agrada molt i on sempre hi descobreixo alguna cosa nova.

Tot i la situació donada per la COVID-19, ha estat una experiència molt bona, tant personal com en els estudis, i molt recomanable. Ara mateix, estic treballant a distància, seguint amb el meu Treball de Fi de Grau i col·laborant amb altres projectes del laboratori, esperant poder tornar-hi algun dia.

We also recommend you