ESCI-UPF

Sant Jordi confinat

Els profes i personal d’ESCI-UPF recomanen llibres (3)

  • 22/04/2020
  • 2 mins reading time
llibres sant jordi 3
Foto: Metropoli abierta

El coronavirus farà que aquest Sant Jordi sigui diferent, molt diferent. Lluny de les aglomeracions del centre de la ciutat, amb roses virtuals i sense olor... però la COVID-19 no ens pot prendre la lectura! Aprofitem un dels plaers que aquest confinament no ens ha tret.

Rafael Gargallo (profesor GNMI)

Océano, Alberto Vázquez Figueroa

Puerta de entrada al universo de aventuras de Alberto Vázquez Figueroa. Océano es el inicio de una trilogía (junto con Yaiza y Maradentro) que relata una historia de venganza entre familias de una Lanzarote rural. He escogido este libro como ejemplo del escritor, pero cualquiera de él (Caribes, Cienfuegos, Bora Bora, etc.) sumergirá al lector en un universo de aventuras y retratos de la condición humana que agradará sin duda a cualquier amante de la naturaleza y las historias de piratas.

Christian Rovira (Comunicació)

Els desposseïts, Ursula K. Le Guin

Em van regalar aquest llibre per Sant Jordi del 2018, el mateix any que va morir la seva autora i que Els desposseïts es traduïa per primera vegada al català. La novel·la de ciència ficció, publicada al 1974, narra el xoc cultural entre les societats de dos planetes: Urres, amb una organització capitalista extrema i Anarres, una espècie d’utopia anarquista sense distinció de classes i llibertat sexual. El resultat és una crítica social i política, des del punt de vista feminista, pacifista i ecologista de l’autora, al món en el què vivim i que agafa una especial força arran de la pandèmia de la COVID-19.

Mònica Uñó (Administració)

Reina Roja, Juan Gómez-Jurado

A l’inici em va costar una mica fer-me amb l’estil de l’escriptor, però la veritat és que de seguida m’hi vaig enganxar. És àgil, irònica i amb molta tensió. Tant els personatges com la trama són molt propers, ben definits i tens la sensació d’estar immers dins el thriller. L’escenari i la situació de la societat que hi descriu són coneguts, podria estar basat en fets reals i això ho fa encara més emocionant. Molt recomanable!

Cristina Tomás (professora MCE)

El dios de las pequeñas cosas, Arundhati Roy

El llibre parla de la realitat i la tradició en una societat complexa on la cultura té un pes massa fort. A més, el llibre m’agrada perquè parla de sentiments, emoció, solitud, amor, frustració. Escrit amb una narrativa lleugera que atrapa. La traducció de l’anglès està molt ben aconseguida i manté la lleugeresa de la versió original, The god of small things. És un llibre que captiva des de la primera pàgina.

Oscar Elvira (professor GNMI)

Dispara, yo ya estoy muerto, Julia Navarro

És un llibre que explica moltes històries que ajuden a entendre la creació de l’estat d’Israel i els problemes que han tingut històricament els jueus i els palestins, desde finals del segle XIX fins a l’actualitat. És un recull històric dels problemes dels jueus a tot Europa, des de la Rússia dels tsars, fins a l’Alemanya de Hitler, passant per França, Anglaterra i Espanya, que els obliga a fugir i buscar la Terra Promesa. És la història de dues famílies, els Zucker (jueva) i els Ziad (àrab), que tenen una relació que està per sobre de les seves diferències religioses i polítiques i que es manté generació rere generació. Es descriuen sentiments d’amistat, d’amors possibles i impossibles, de traïcions i patiments. El final és inesperat i és important fins a la darrera frase.

Mercè Roca (professora GNMI)

A field guide to lies and statistics, Daniel Levitin 

Aquesta és una recomanació especial per als estudiants d’Estadística i Tècniques d’investigació de mercats. Una guia per aprofundir en la necessitat de llegir més enllà de les dades. Un llibre entretingut i ben fonamentat, accessible i sovint intrigant, amb nombrosos exemples il·lustratius que ajuden a adquirir capacitat crítica i a identificar els biaixos, distorsions i manipulacions que massa freqüentment pateix la informació estadística.

Lluís Gesa (professor BDDI)

A tres metres sobre el cel, Federico Moccia

Abans, de jove, llegia molt; ara, amb l’edat, llegeixo més notícies i articles que no pas llibres. A tres metres sobre el cel i la seva continuació Tinc ganes de tu han estat alguns dels llibres que en el seu moment em van enganxar moltíssim per la seva càrrega romàntica, en part, suposo que també per l’època de la meva vida en què van caure a les meves mans. El llibre fàcilment fa venir records i sensacions familiars dels moments d’enamorament del lector i permet fer volar la imaginació.

We also recommend you