ESCI-UPF

Sant Jordi confinat

Els profes i personal d’ESCI-UPF recomanen llibres (2)

  • 21/04/2020
  • 2 mins reading time
Recomanació llibres Sant Jordi
Foto: Ajuntament de Barcelona

El coronavirus farà que aquest Sant Jordi sigui diferent, molt diferent. Lluny de les aglomeracions del centre de la ciutat, amb roses virtuals i sense olor... però la COVID-19 no ens pot prendre la lectura! Aprofitem un dels plaers que aquest confinament no ens ha tret.

Oriol Castells (professor GNMI)

L’enamorat de l’Ossa Major, Sergiusz Piasecki

L’enamorat de l’Ossa Major és una novel·la autobiogràfica d’un contrabandista que va treballar durant els anys 30 a la frontera entre Rússia i Polònia. Piasecki no tenia cap formació literària, però va escriure un llibre preciós d’aventures, en primera persona, amb les seves pròpies vivències. Apassionat i aventurer, el protagonista explica com fa servir les set estrelles de l’ossa major (de la qui anomena cada una de les set estrelles amb noms de dona) per guiar-se per les nits d’hivern i esquivar els soldats russos i polonesos, així com altres perills de la frontera. Tot un homenatge a l’activitat del contraban i una exaltació del valor de l’amistat, amanit amb dosis generoses de vodka.

Andy Coles (lecturer GNMI)

The Hitchhiker’s Guide to The Galaxy, Douglas Adams

A hilarious fantastical adventure of the end of the world as it destroyed to make way for an intergalactic bypass. An interesting narrative for our times. Made into a radio adaptation too, as a kid I also spent hours listening to it and it became a theme tune for long holiday drives.

Mercè Roca (professora GNMI)

Jo confesso, Jaume Cabré

És d’aquells llibres que just acabar-lo, tornaries a llegir. De fet, jo ho vaig fer fa temps i el recomano precisament perquè em vaig prometre de tornar-hi (per tant, aquesta recomanació, és gairebé un recordatori personal). Un llibre ple de matisos, de fons i formes, d’històries i personatges entrecreuats en el temps i l’espai. Un llibre escrit amb una profunditat i riquesta literària que demana atenció plena i que costa molt deixar anar.

Eva Toth (profesora GNMI)

El Monje Negro, Emilio Masia Clavel

Es un libro divertido, actual, pero inusual y bien escrito. Como explica el autor, «Cuando Domenico Natale, novicio recién entrado en una abadía de Roma, convence a nuestro monje de las ventajas del salto de los códices medievales al uso de internet y redes sociales, la tentación da al traste con su tranquila vida y recogimiento. A partir de ahí, Lauro Magno zozobrará quijotescamente en adversas situaciones, a veces tragicómicas, intriga y acoso, esperpénticas y azarosas, aunque dulcificadas gracias a su ingenuidad y buena fe en el empeño».

Begoña Bogónez (profesora GNMI)

De lobos y corderos, Juan Carlos Iglesias

Cuando un querido amigo te sorprende diciendo que ha escrito un libro y resulta el auténtico descubrimiento de la temporada: deliciosa escritura, diversión desbordante, suspense canalla, inteligentísimo entramado. Nunca una recomendación ha sido más fácil, sincera y merecida.

Pablo Andrés (profesor GNMI)

La Reina Roja, Juan Gómez-Jurado

Una historia de intriga entretenida para unos días “distintos”. Sin duda, es una lectura plácida que guarda durante todo el libro el misterio sobre una historia policiaca. Si os gustan las novelas llenas de suspense, el libro de Juan Gómez-Jurado es una buena lectura.

Ramon Xifré (professor GNMI)

The Noise of Time, Julian Barnes

Parlar d’un llibre, crec, és també parlar de la història de com va arribar a les nostres mans. Fa un parell d’anys, vaig demanar als meus cunyats, que són de Bielorússia, un llibre sobre els primers anys de la revolució russa. Per Nadal em van regalar aquest llibre, que no és ben bé això, sinó una ficció (mig real) sobre les aventures i desventures de Dmitri Xostakóvitx amb el poder soviètic en diferents moments del temps. Per mi, un dels temes principals del llibre és el poder i la seva capacitat destructiva i opressora de la creativitat en certes circumstàncies. Naturalment, això porta a un altre tema clau del llibre: la responsabilitat personal o la inhibició i la infinita gamma de grisos que hi ha al mig. Com a valoració, només diré que quan vaig acabar el llibre vaig córrer a buscar i escoltar la Simfonia Núm. 5 de Xostakóvitx, que juga un paper molt especial al llibre.

We also recommend you