Business

Dades de l’OMC de l’impacte del coronavirus

  • 10/04/2020
  • 1 min reading time
Dades OMC coronavirus
Foto: Imatge lliure de drets

L’Organització Mundial del Comerç (OMC) ha fet pública la seva previsió sobre l’efecte de la crisi per coronavirus. Planteja diversos escenaris de contracció i recuperació, a nivell mundial i a zones concretes, que poden variar en funció de la durada del brot i de l’eficàcia de les mesures que es prenguin.

Roberto Azevêdo, director general de l’OMC, apunta que la recuperació i el creixement passen per prendre mesures eficients a nivell de comerç, però també cal adoptar accions en polítiques fiscals i monetàries. Tal com es recull a les declaracions publicades a la notícia d’EuropaPress, “Si los países colaboran, veremos una recuperación más rápida que si cada uno actúa por su cuenta”.

Les dades que s’han presentat recullen l’escenari més pessimista i el més optimista. En aquesta forquilla i fixant-nos en les dades globals, trobem una caiguda del PIB entre el 2,5% i el 8,8% amb una contracció del comerç de mercaderies d’entre el 13% i el 32% al 2020 (superior a la crisi del 2008). Mentre que la recuperació al 2021 parla d’una pujada del PIB entre el 5,9% i el 7,4% amb un rebot del comerç de mercaderies entre el 21,3% i el 24%.

Si ens fixem només en les dades del continent europeu, no són gaire engrescadores. Es creu que el PIB caurà entre un 3,5% i un 10,8% al 2020, per recuperar-se al 2021 entre un 5,4% i 6,6%. Les exportacions patiran una contracció d’entre el 12,2% i un 32,8% aquest any, per recuperar-se entre un 20,5% i un 22,7% al 2021. El comportament de les importacions patirà una caiguda d’entre el 10,3% i el 28,9% al 2020; i al 2021 es recuperaran entre un 19,9% i un 24,5%.

Val a dir que l’OMC especifica que aquestes dades no tenen en compte el comerç de serveis que, probablement, serà el que més patirà a causa de les restriccions al transport, limitació de viatges i pel tancament d’establiments (hotels, restaurants, etc.) que malauradament no serà temporal.

We also recommend you