ESCI-UPF

Gestió de la ira en temps de coronavirus

  • 03/04/2020
  • 1 min reading time
Gestió ira coronavirus
Foto: Pixabay (Public Domain Pictures)

En un article al diari Ara, Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, desgrana els motius pels quals no ens hem de deixar endur per la ira i desitjar sortir de la UE. Cal ser conscients de la situació i destinar els esforços a encarar la sortida d’aquesta crisi.

Critiquem els països del nord d’Europa que no son comprensius amb la situació dels països del Sud. Es permeten donar lliçons de moral i s’obliden que ells tampoc juguen net, “Holanda s’ha convertit en el primer paradís fiscal europeu” per a les tecnològiques que busquen seu a Europa.

Critiquem els polítics i dirigents que prenen decisions. Però això no havia passat mai, està passant tot molt ràpid (el primer cas a Catalunya va ser el 25 de febrer, fa poc més d’un mes) i és difícil fer prediccions.

Critiquem que no hi hagi material de protecció i prous test de contagi. Però és que és molt difícil produir per a tot el món.

Critiquem les residències de gent gran i els que les gestionen i ho comparem amb el nord d’Europa. Però és que aquí, als països del Sud, som més familiars i “Bona part de la nostra mortalitat epidèmica és filla involuntària de les nostres decisions i de la nostra manera de fer i de ser, començant per aquella de la qual estem més orgullosos, que és estimar els nostres avis”.

Critiquem les retallades de fa uns anys en Sanitat i Educació. “Però el dubte davant d’aquesta decisió és normal que es plantegi atès que hi poden haver interessos legítims en conflicte”.

“Ens irrita que no tinguem solucions immediates per a tot, però mai s’havia reaccionat tan ràpidament. Ens irrita que no es donin les solucions econòmiques adequades, a mi el primer, però és ben cert que de diners no n’hi ha i que cal pensar d’on es treuen i qui ens els donarà o prestarà”.

Carreras ens fa veure que el que està passant és excepcional i que, per tant, les mesures que s’estan prenent també ho són. És cert que una situació com la que estem vivint no s’ha donat mai i el confinament no ajuda a temperar les nostres emocions, més aviat tot es magnifica. Però cal ser reflexiu i prudent. Cal empatia.

We also recommend you