LCA4Climate

Quina és la millor dieta per al confinament?

Quina és la millor dieta pel confinament?
Foto: Pixabay (Niek Verlaan)

Aquests dies de confinament a casa se'ns presenta una oportunitat: tenim més temps per observar els nostres hàbits i, qui sap, fins i tot replantejar-nos-els. Pensem, per exemple, en quins aliments consumim diàriament? Quant menjar malbaratem? O, quin impacte té la nostra dieta en el medi ambient?

Per a respondre a totes aquestes preguntes, des de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, hem analitzat els hàbits alimentaris de la població espanyola en el marc del projecte CERES Pro-Con* “Estratègies de producció i consum d’aliments per a la mitigació del canvi climàtic”, que coordinem juntament amb la Universidad de Cantabria. Aquí teniu les principals dades que hem trobat:

  • Un adult espanyol mitjà consumeix al voltant de 780 kg d’aliments per any.
  • Com a resultat d’aquest consum, emet al voltant de 1.600 kg de diòxid de carboni, el 72% dels quals s’atribueixen a productes d’origen animal com la carn, el peix o els productes lactis.

Veient aquests resultats, us preguntareu què podem fer per a portar una dieta més sostenible? Seguint les recomanacions nutricionals de l’Estratègia per a la Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat (NAOS) de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició, que es basen en la reducció del consum de carn i l’augment del de productes d’origen vegetal, reduiríem un 20% les emissions de gasos d’efecte hivernacle relacionades amb la nostra dieta. I no només això: si aconseguim reduir el malbaratament d’aliments, podríem reduir un 10% les emissions derivades de la nostra alimentació. És a dir, cal reduir el consum de carn, augmentar el d’aliments frescos i d’origen vegetal, i evitar el malbaratament.

Això està alineat també amb la guia alimentària “Petits canvis per menjar millor”, una eina educativa desenvolupada en el marc de l’estratègia PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Aquesta guia té un al·licient extra respecte a la NAOS: a més dels aspectes nutricionals, també fa referència a qüestions ambientals amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre aquells aspectes que, amb petites modificacions, poden millorar de forma important la qualitat i la sostenibilitat de la nostra alimentació. Per exemple, aquesta guia ens proposa apostar per productes de temporada, locals i de proximitat, per ajudar a l’economia local, al desenvolupament rural i del territori, i a reduir la contaminació derivada del transport.

Però aquesta relació entre salut, medi ambient i consum responsable no només preocupa als científics i experts, sinó que la població general també demostra cada dia el seu interès per seguir una alimentació equilibrada i respectuosa amb l’entorn. Per això, i durant aquests dies de confinament, són molts els qui ens plantegem com podem contribuir amb les nostres decisions a ser més respectuosos amb el medi ambient (i apostar, al mateix temps, per opcions saludables). En aquest sentit, us proposem:

  1. Sigueu creatius a l’hora de cuinar. Per exemple: creant receptes basades en les recomanacions de l’Estratègia NAOS o la guia alimentària “Petits canvis per menjar millor”.
  2. Reduïu el malbaratament alimentari a casa, planifiqueu els àpats servint racions adequades (per evitar llençar el que quedi al plat) i emmagatzemeu els aliments correctament.
  3. Poseu en pràctica les receptes d’ESCIUPFNews per a un confinament saludable i responsable.
  4. Llegiu la guia #QuedatacasaMenjaBé, elaborada pel CoDiNuCat amb el suport de l’ASPCAT per mantenir una bona dieta durant el confinament.
  5. I, finalment, gaudiu de la cuina ara que teniu temps!

 

 

We also recommend you