ESCI-UPF

Innovació docent i coronavirus

Innovació docent
Foto: Pixabay (Mohamed Hassan)

Una situació de crisi obliga a persones, però també empreses i institucions a donar respostes de manera imaginativa. La creativitat i la innovació són les eines que a ESCI-UPF ens empenyen a seguir treballant, aprendre i sortir més forts.

Des de fa uns mesos tota l’estructura de l’escola està immersa en el procés d’elaboració del Pla Estratègic d’ESCI-UPF. S’analitzen múltiples perspectives d’actuació i, alhora, es du a terme una avaluació del que s’està fent arreu i identificant bones pràctiques i àrees de millora.

Una de les fases de l’anàlisi es focalitza en la identificació d’iniciatives d’innovació docent que puguin aplicar-se a l’estructura dels graus i postgraus impartits a ESCI-UPF. I, aquesta anàlisi concreta, se’ns va encarregar a la professora Mireia Olivella del BDBI i a mi mateixa.

La veritat és que tot el procés de recerca de tècniques innovadores focalitzades a millorar i/o estimular l’aprenentatge ha resultat força engrescador i útil. Sempre m’ha apassionat saber com afronten els altres problemes semblants als que jo pugui tenir i, per tant, el repte d’identificar què fan d’altres institucions educatives en l’àmbit de la innovació docent em va resultar captivador i estimulant.

Certament, hem trobat iniciatives engrescadores arreu. Moltes ens han generat enveja i ganes d’implementació immediata. D’altres, en canvi, les hem trobat agosarades i difícils d’aplicar en l’àmbit d’ESCI-UPF… però la realitat és que ens ho hem estat mirant tot des d’una posició còmoda, tranquil·la i allunyada de qualsevol pressa en el procés de decisió.

Res ens feia albirar, fa escassament 7 o 8 setmanes, que ens veuríem abocats a innovar en l’àmbit docent a un ritme vertiginós, però no pensant amb la perspectiva estratègica -més o menys llunyana en el temps- de millorar la prestació dels nostres serveis docents, sinó per salvar el segon trimestre acadèmic i, en l’escenari més pessimista, el tercer trimestre sencer. Qui ens hauria dit que hauríem d’innovar per donar la resposta que es mereix la nostra comunitat acadèmica? I que hauríem de fer-ho degut a una crisi sanitària global?

Realment, la creativitat s’estimula fins a límits insospitats en situacions complexes i canviants en el temps.

L’esforç humà i tecnològic dedicat a aquest repte ha estat (i encara és) important. ESCI-UPF i el seu personal ha esmerçat temps i recursos econòmics per garantir la realització en remot dels exàmens finals, per tal de permetre un tancament exitós del segon trimestre acadèmic. Però, a més a més, estem treballant per poder assegurar la continuïtat de tot el que resta de curs acadèmic (en tots els seus vessants), independentment del que passi amb l’estat d’emergència sanitària.

Això és innovar: fer les coses de manera diferent per assolir un mateix objectiu.

Les crisis fan aflorar el millor i el pitjor de la societat, de les institucions, de les persones. Si ens quedem amb la part bona del que estem aprenent aquest dies, segur que en sortirem reforçats.

We also recommend you