LCA4Climate

Tips Sostenibles

Solucions per a combatre la crisi climàtica des de casa

 • 18/03/2020
 • 3 mins reading time
Solucions per a combatre la crisi climàtica des de casa
Foto: Shutterstock

La nostra lluita contra el canvi climàtic no s’atura i, malgrat la situació excepcional que estem vivint a Espanya, en estat d’alarma pel brot de la malaltia coronavirus COVID-19, hem de seguir combatent el que és un dels majors reptes per a la humanitat del segle XXI.

No saps com pots ajudar a combatre la crisi climàtica? La campanya climàtica “Actua ara” de les Nacions Unides ens dona solucions per a marcar la diferència en tots els aspectes de les nostres vides, des dels aliments que mengem fins a l’energia que consumim. Per això, ara que estem vivint un aïllament preventiu o quarantena per a reduir el nombre de contagis de la COVID-19, i evitar que aquests es produeixin de forma abrupta i col·lapsin els serveis mèdics i hospitalaris, et proposem aprofitar el confinament a casa per a promoure el canvi. I és que la campanya “Actua ara” no només ens demana canvis, sinó que ens convida a registrar i compartir les nostres accions, donant suport a l’acció climàtica i cridant a la participació contra la crisi climàtica.

En aquest moment crític de la història de la planeta, l’acció col·lectiva pot tenir un gran impacte en la lluita contra la crisi climàtica. Per aconseguir-ho a través de la campanya “Actua ara”, et deixem les accions de l’ONU per incorporar canvis al nostre dia a dia i contribuir a reduir la nostra petjada de carboni.

 1. Pren dutxes de 5 minuts. L’escassetat d’aigua ja afecta quatre de cada deu persones al món. Amb el 80% de les aigües residuals sense tractament, donar-se dutxes més curtes és una excel·lent manera d’estalviar aquest valuós recurs.
 2. Apaga els llums. Quan apaguem els llums, fins i tot si és durant uns segons, estalviem més energia de la que es necessita per encendre’ls. Per això, pensa en apagar els llums a les habitacions que no estiguis utilitzant.
 3. Desendolla els aparells que no utilitzis. Com menys energia s’utilitza, menys es necessita produir-ne i, per tant, més es contribueix a combatre la crisi climàtica.
 4. Reomple i reutilitza. Cada minut, 1 milió d’ampolles de plàstic són utilitzades i després rebutjades, creant més de 300 milions de tones de residus de plàstic a l’any que contaminen el nostre medi ambient.
 5. Recicla.La majoria dels plàstics, al voltant del 80%, mai es descomponen completament; simplement es tornen cada vegada més petits fins que són ingerits per peixos i animals. Reciclar paper, plàstic, vidre i alumini produeix estalvis substancials de recursos i ajuda a evitar que els abocadors creixin.
 6. Fes àpats sense carn. La indústria càrnia és responsable de més emissions de gasos d’efecte hivernacle que les companyies petrolieres més grans del món. La producció de carn contribueix a l’esgotament dels recursos hídrics i és el principal impulsor de la desforestació.
 7. Consumeix producte local. Consumeix productes locals i de temporada, així contribuiràs a donar suport a les empreses locals i evitar que els camions de transport condueixin llargues distàncies.
 8. Fes servir bosses reutilitzables. Cada any, s’utilitzen fins a 5 bilions de bosses de plàstic d’un sol ús. A més de contaminar l’oceà i el medi ambient, les bosses de plàstic poden augmentar la transmissió de malalties com la malària en obstruir les clavegueres.
 9. Aposta per la moda ecològica. La indústria de la moda és el segon major consumidor mundial d’aigua. Es necessiten 10,000 litres d’aigua per produir un parell de pantalons texans, equivalent a la quantitat d’aigua que una persona beu durant 10 anys. Per això, et proposem que aquests dies agafis fil i agulla i confeccionis nous dissenys a partir de roba que ja no fas servir. També pots publicar les teves creacions a les xarxes socials per animar a altres a fer el mateix.
 10. Condueix menys. Aquesta última recomanació de l’ONU la podrem aplicar quan hagi acabat la quarantena. El sector del transport representa al voltant del 64% del consum mundial de petroli, el 27% de tot l’ús d’energia i el 23% de les emissions de CO2 relacionades amb l’energia en el món. Justament, les emissions globals d’aquest sector baixaran considerablement degut a la COVID-19.

Segons els experts, la COVID-19 ha provocat un descens en les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle, principalment a causa de l’aturada temporal de les activitats industrials a la Xina (el major emissor de carboni del món), la demanda de petroli i la disminució dels viatges aeris. Precisament a la Xina, els experts calculen que durant el darrer mes les emissions han estat al voltant d’un 25% inferiors a les habituals. Al mateix temps, mentre avança la propagació de la pandèmia del coronavirus, en nombrosos indrets del món com Europa i els Estats Units s’estan implementant mesures per a l’aïllament preventiu de les persones que provoquen un descens en les emissions derivades del transport.

Però, malgrat el fet que contribueixi a una disminució temporal de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, no hi ha res a celebrar sobre la propagació del coronavirus, ja que segons els experts, les emissions mundials de carboni tendeixen a recuperar-se. Així mateix, també ens recorden que una situació de confinament pot provocar un major consum energètic a les llars i un increment en les compres online. Per això, cal que aquests dies a casa continuem tenint cura del medi ambient i combatent la crisi climàtica.

Com més siguem, més impacte tindrem!

We also recommend you