LCA4Climate

Tips Sostenibles

Com separar bé els residus?

 • 19/02/2020
 • 2 mins reading time
Com separar bé els residus?
Foto: Shutterstock.com

Sabem que per a cada tipologia de residu hi ha diferents tipus de contenidors, però, sovint a l'hora de separar la brossa a casa ens sorgeixen dubtes sobre quins residus hem de llençar a cada contenidor. Per aprendre la lliçó d'una vegada per totes, avui els Tips Sostenibles ens ho deixen clar.

Ens hem proposat sortir de dubtes amb el reciclatge i, amb aquest objectiu, compartim un senzill llistat sobre què s’ha de dipositar en els contenidors de reciclatge groc, verd, blau, gris o de rebuig i marró o orgànic, a més de repassar què hem de portar a la deixalleria i què cal fer amb els fàrmacs caducats. Per sortir de dubtes, et deixem les claus per poder diferenciar els residus i els contenidors als quals els hem de llençar:

Contenidor groc

Al contenidor groc hem de llençar:

 • Ampolles i envasos de plàstic: productes d’higiene i neteja, terrines i tapes de iogurt, safates, embolcalls o paper film i bosses de plàstic (excepte les bosses d’escombraries), tapes i taps de plàstic, tubs de pasta de dents i safates de suro blanc.
 • Envasos metàl·lics: llaunes, paper d’alumini, safates d’alumini, aerosols, pots de desodorant, tapes i taps metàl·lics i xapes.
 • Brics de llet, sucs, sopes, etc.

Perquè el reciclatge sigui més efectiu, des d’Ecoembes recomanen buidar bé els envasos abans de dipositar-los al contenidor.

Contenidor blau

El contenidor blau és per a paper i cartró com caixes de galetes, de cereals, de calçat, productes congelats, oueres de cartró, paper d’embolicar o paper d’ús diari, diaris, llibres, revistes i bosses de paper. Però, cal tenir molt en compte que el paper i cartró tacats de greix o oli no poden llençar-se al contenidor blau i cal dipositar-los al gris.

Contenidor verd

Aquest va ser el primer contenidor de reciclatge en arribar a Espanya i, tot i que és un dels que tenim més clars, cal recordar què hi podem llençar:

 • Ampolles de vidre com les de vi, cava o licors.
 • Pots de vidre d’aliments: melmelada, conserves, vegetals, etc.
 • Altres pots de vidre: perfum, colònia o similar.

Contenidor gris o de rebuig

Al contenidor gris hem de llençar els residus que no es reciclen i tampoc poden usar-se per a fer compost. És a dir, tot allò que no pot ser reutilitzat. Com, per exemple:

 • Material d’higiene o sanitari com bolquers, compreses i tampons, bastonets per netejar les orelles, corones absorbents de lactància, tovalloles humides, fil dental, petits residus de cures domèstiques (tiretes, esparadrap, venes, gasses, cotó, etc.), preservatius, maquinetes d’afaitar, raspall de dents, llimes, etc.
 • Residus de la neteja de la casa: pols d’escombrar, bossa d’aspiradora, pèl, etc.
 • Altres objectes que no siguin classificables com a envasos de vidre, plàstics o metalls, com per exemple objectes de ceràmica, joguines, biberons, xumets, estris de cuina, burilles i cendres de cigarretes, cendra d’una llar de foc o estufa, fotografies, targetes de crèdit o similars, sorra per a mascotes, etc.

Contenidor marró o de residus orgànics

Les restes d’aliments com pells de fruites, espines de peix, plantes, closques d’ou o paper de cuina i tovallons bruts, les hem de llençar al contenidor marró o de residus orgànics. Però, hem de tenir en compte que aquest contenidor encara no està disponible a tots els municipis i també pot ser que sigui d’un altre color. Per estar segurs podem consultar-ho directament al nostre ajuntament.

Deixalleria (“Punto Limpio”)

La deixalleria és per a aquells residus grans o perillosos, incloent-hi productes com oli, piles, mòbils, ordinadors i CDs, bombetes, mobles, miralls, electrodomèstics, cendrers, gots o vaixelles, entre d’altres.

Finalment, per a poder llençar els fàrmacs caducats, en les farmàcies hi ha contenidors especials per dipositar-los.

Ara que ja tenim el llistat, no hi ha excuses per a separar bé els residus.

We also recommend you