ESCI-UPF

Dia Internacional de la Dona

Amy Winehouse i Billie Eilish

8M música
Billie Eilish (esquerra) i Amy Winehouse (dreta).

El 8 de març celebrem el Dia Internacional de la Dona. Aprofitem aquesta data per presentar 12 parelles de dones, una d’actual i una del passat, de diversos àmbits i que han estat rellevants per diferents motius. En aquest article presentem dues protagonistes del món de la música

La música i els cantants són una gran influència per a gent de totes les edats. Avui dia tots coneixem el llegat d’artistes com Amy Winehouse (1983-2011), amb un soul trencador i personal, o l’èxit de noves figures com Billie Eilish (2001) i la seva influència en l’estètica i l’actitud dels adolescents.

Elles dues són cantants destacades tant en la música com en la premsa rosa pel fet de sobresortir amb una veu i un físic que es consideren “diferents”. Però el que realment s’ha de destacar és la diferència que elles marquen sobre altres cantants amb el missatge que amaguen les seves cançons, on la depressió pren protagonisme.

La història d’aquestes dues cantants té alguns punts de convergència, encara que no tot són coincidències. Winehouse barrejava jazz, soul, R&B i ska; Eilish fusiona pop, electropop, pop indie i pop alternatiu.

Nascuda a Londres, Amy Winehouse va fer-se compositora als 14 anys, quan li van regalar la seva primera guitarra. Va començar cantant a bars de Londres i fins i tot va formar part d’una banda femenina de jazz, fins que va publicar el seu primer disc, Frank, el 2003. Per la seva banda, Billie Eilish va començar a compondre amb només 11 anys i va debutar també de ben jove, quan tenia 15 anys, a la seva ciutat, Los Ángeles. El 2015 va llençar el seu primer tema i videoclip, Ocean Eyes, amb el que es va convertir en fenomen viral a les plataformes musicals.

En ambdós casos, la seva vida privada i els seus sentiments són el motor de la creació de la seva música. Un dels temes més famosos d’Amy Winehouse, Rehab, parla de les seves addiccions a l’alcohol i les drogues. Però també el divorci dels seus pares o la seva tortuosa relació de parella van inspirar temes com Love is a losing game. Les addiccions, la depressió i la bulímia la van portar a una mort fatal el 2011, quan tenia només 27 anys.

Eilish, tot i ser molt jove, ha confessat que lluita diàriament contra la depressió. Aquests sentiments són els que es veuen reflectits als temes del seu únic disc When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (2019). La seva valentia està a no deixar-se endur per la tristesa, viu amb ella i amb la por, però vol ensenyar als que estiguin com ella que no estan sols en la soledat de la depressió.

Probablement aquest sentiment també és el que influeix en l’estètica d’aquestes artistes: Winehouse, amb el cos ple de tatuatges, roba cenyida i un pentinat beehive, va servir de font d’inspiració de grans dissenyadors com Karl Lagerfeld. Billie Eilish crida l’atenció pel color dels seus cabells i roba molt informal de talla exageradament gran que amaga el seu cos.

Amy Winehouse va trencar moltes barreres i artistes com Lady Gaga afirmen que és gràcies a ella que les dones tenen un camí més fàcil en el món de la música pop. Billie Eilish s’està obrint pas entre les generacions més joves pel seu missatge d’autoestima, una lluita que la dona fa molts anys que persegueix. Són dues figures clau en un món, el de la música, on les dones estan exposades a tants mitjans i criticades pel seu físic o la seva vida personal, més que per la seva carrera professional. Tot i això, tant Winehouse com Eilish han estat reconegudes amb premis i sumen entre les dues 11 Grammys.

We also recommend you