LCA4Climate

Tips Sostenibles

Temperatura ideal per a una llar saludable i sostenible

  • 04/03/2020
  • 1 min reading time
Temperatura ideal per a una llar saludable i sostenible
Foto: PxHere.com

Florence Nightingale (1820-1910), pionera de la infermeria moderna, va dir: “The connection between health and the dwelling of the population is one of the most important that exists”. Què té a veure això amb la sostenibilitat? Els canvis que fem per millorar la salut controlant la temperatura a casa ajuden a salvar el planeta.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la millora de les condicions d’habitabilitat pot salvar vides, prevenir malalties, millorar la qualitat de vida, reduir la pobresa, ajudar a mitigar el canvi climàtic i contribuir a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), incloent-hi els relatius a la salut (ODS 3) i les ciutats sostenibles (ODS 11). Per això, i en un context de creixement urbà, envelliment de la població i canvi climàtic, l’habitatge és cada vegada més important per a la salut.

Per a una llar saludable i, al mateix temps, sostenible l’OMS crida l’atenció sobre la temperatura interior dels habitatges. Especialment durant les estacions fredes, l’organització recomana que les temperatures siguin prou altes per a protegir-nos dels efectes perjudicials del fred: com l’augment del risc de malalties cardiovasculars i respiratòries, o la hipotèrmia i problemes mentals derivant de les baixes temperatures, incloent-hi la depressió.

Segons l’OMS, als països de climes temperats o més freds, es considera que una temperatura interior de 18 ºC no comporta riscos i permet protegir la salut de la població general durant les estacions fredes. Per la seva banda, des de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) recomanen una temperatura entre els 20-21ºC durant el dia i els 15-17ºC a la nit. Seguint aquestes recomanacions podem millorar la nostra salut i, al mateix temps, estalviar energia (i emissions de les centrals elèctriques).

A les estacions caloroses, en canvi, caldrà que optem per mantenir els espais frescos, tancant portes i finestres. Però, si tanmateix hem de fer servir l’aire condicionat, la temperatura no ha de ser inferior a 26 ºC, si el sistema de refrigeració requereix el consum d’energia convencional.

A banda de la temperatura interior, també cal tenir en compte si aprofitem adequadament la llum natural, per a no dependre de la llum artificial, o si hi ha humitat, ja que també influeix en la nostra salut. Segons l’IDAE, per sota del 20% l’excessiva sequedat contribueix a infeccions en les vies respiratòries. Mentre que, per sobre del 80% l’ambient afavoreix la presència d’àcars i diverses classes de fongs. Per això, l’IDAE recomana una humitat relativa d’un 40-50%, que es pot aconseguir mitjançant l’ús d’humidificadors, per augmentar la humitat de casa, o bé deshumidificadors, per a reduir-la.

Seguint aquestes recomanacions, ja tenim les claus per trobar una temperatura ideal per a una llar saludable i sostenible.

We also recommend you