ESCI-UPF

Els reptes estratègics del Port de Barcelona

  • 26/02/2020
  • 1 min reading time
Port de Barcelona
Jordi Torrent, Director d'Estratègia del Port de Barcelona, durant la seva xerrada acompanyat per José Miguel Aliaga i Albert Carreras. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

José Miguel Aliaga, professor de l’assignatura de Logística internacional, ha presentat la xerrada que aquest migdia ha ofert Jordi Torrent, Director d’Estratègia del Port de Barcelona als alumnes del GNMI. Torrent ha parlat sobre els reptes estratègics que haurà d’afrontar aquesta infraestructura marítima en els propers anys.

En primer lloc, Torrent ha fet una introducció sobre la història del Port de Barcelona i les revolucions que ha viscut el sector de la logística des dels anys 50: la producció amb el mètode Just-in-time; la globalització i la deslocalització cap a l’Àsia; l’aparició de grans multinacionals de la distribució i el retail; i l’eclosió de l’e-commerce.

Com ha assenyalat, “la missió del Port de Barcelona és proveir d’infraestructures i serveis a les empreses que hi operen per ajudar-les a ser el màxim de competitives possible”. També ha explicat que els clients del Port de Barcelona es poden dividir en tres grups principals: les empreses importadores i exportadores (sobretot pimes catalanes), les navilieres i els operadors logístics.

Posteriorment, Torrent ha passat a explicar les directrius que marcaran el pla estratègic del Port de Barcelona per al període 2021-2025. Ha explicat que el port vol convertir-se en un Smart Logistics Hub que doni valor afegit a les mercaderies que hi entren. A més ha definit els tres eixos sobre els que bascularà el pla: la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social.

D’altra banda també ha comentat que si el Port de Barcelona no es vol convertir en una commodity hauran de ser flexibles, transparents i ràpids, però sobretot hauran d’apostar per la diferenciació, cosa que només aconseguiran “innovant constantment i invertint en capital humà”.

Per acabar, Jordi Torrent ha afirmat que l’impacte ambiental del Port de Barcelona respecte altres ports d’Europa és baix: suposa el 10% de la contaminació de la Ciutat Comtal. Amb tot, ha dit que un dels reptes que vol afrontar la institució és minimitzar encara més el seu impacte a través de l’electrificació dels molls i d’aconseguir que els creuers, durant les seves escales al port, utilitzin gas natural liquat o bateries.

We also recommend you