LCA4Climate

Tips Sostenibles

Què faig amb el mòbil antic?

  • 05/02/2020
  • 2 mins reading time
Què faig amb el telèfon mòbil antic?
Foto: pxfuel

Què fer amb un telèfon mòbil en desús, antic o trencat? Hi ha moltes maneres d'utilitzar els teus dispositius vells, des de donar-los o vendre'ls fins a convertir-los en sistemes de seguretat domèstics. Facis el que facis: no els llencis a les escombraries!

Els telèfons intel·ligents o smartphones s’han convertit en el dispositiu electrònic de consum més omnipresent i més utilitzat del món. Segons l’enquesta global de consumidors mòbils de Deloitte del 2019, a la majoria de mercats desenvolupats, al voltant del 90 % dels adults posseïm un telèfon intel·ligent, un 95 % dels quals s’utilitzen diàriament. A la llum d’aquestes xifres, sobra dir que s’han convertit en un element inseparable de la nostra vida diària. En el cas d’Espanya, i segons dades de l’últim estudi de consum mòbil de Deloitte, la majoria dels consumidors renovem el nostre dispositiu abans de 2 anys després d’haver-lo adquirit,  principalment a causa de problemes tècnics.

Tot i això,  la preocupació per la sostenibilitat dels mòbils va guanyant cada cop més pes entre els consumidors, no només en la decisió de compra sinó també en la quantitat que decidim gastar. És a dir, els consumidors, en general, estem disposats a pagar més per un dispositiu amb una vida útil més llarga. Un exemple d’això és el Fairphone, un smartphone amb un cicle de vida més llarg que és fàcil de reparar i compta amb un programa propi de recollida i reciclatge que permet als usuaris adquirir peces per separat. A més, per a la seva fabricació s’utilitzen materials “lliures de conflicte” i durant tota la seva cadena de producció es garanteixen condicions de treball justes.

Adquirir un dispositiu més sostenible a nivell ambiental, econòmic i social, seria la primera passa. Però, quan ja ens trobem en el moment de decidir què fer amb el mòbil antic tenim diverses alternatives.

4 idees per a reciclar o reutilitzar mòbils antics

La bona notícia és que hi ha un mercat de reciclatge pels telèfons mòbils que ens dóna dues opcions. La primera és optar pel reciclatge solidari, és a dir, sense cap fi lucratiu, donant els nostres mòbils, per exemple, a Oxfam Intermón o Amnistía Internacional, que col·laboren amb l’empresa de reciclatge Movilbak per a què reutilitzar el nostre mòbil o tauleta sigui també un gest de suport als Drets Humans. L’empresa valora si aquests mòbils es poden o no reparar i donar-los una segona vida amb la corresponent donació dels beneficis, o si bé cal reciclar-los. En canvi, si volem obtenir un benefici econòmic, els podem vendre a empreses com ZONZOO o Dinero y Móviles que es comprometen a fer la valoració, recollida i pagament pel nostre mòbil usat en un màxim de 48 hores.

Una altra opció és reutilitzar-los nosaltres mateixos donant-los una nova funció i, a canvi, una segona oportunitat. Una de les opcions més populars és convertir-los en sistemes de seguretat domèstics: tan senzill com instal·lar una app. També podem utilitzar-los per emmagatzemar arxius o com a rellotge alarma, si volem deixar el nostre fora de l’habitació i així evitar distraccions a l’hora d’anar a dormir.

No obstant això, hi ha models que potser són massa vells o estan molt deteriorats per a tenir una segona vida i, en aquest cas, cal reciclar-los portant-los a la deixalleria (“Punto Limpio”) o bé a la botiga on el vam comprar, on també es faran càrrec del telèfon.

Sigui com sigui, abans de decidir quina d’aquestes opcions ens fa més el pes, caldrà que valorem si realment necessitem o no adquirir un mòbil nou, abans no ho fem. Així, contribuirem a reduir la quantitat de residus que produïm amb les nostres decisions diàries.

We also recommend you