LCA4Climate

Tips Sostenibles

Com fer una calçotada sostenible?

La sostenibilitat, també a taula

  • 29/01/2020
  • 2 mins reading time
Com fer una calçotada sostenible?
Foto: flickr.com (albir)

Triar opcions reciclables és una bona idea, però si pots parar la taula amb estris reutilitzables, evitaràs generar residus. En aquest #TipsSostenibles et donem consells per evitar, fins i tot, reciclar a l'hora de fer una calçotada.

Arriba el febrer i la temporada de calçots és més viva que mai. Ja sigui al bosco a casa, de peu dret o ben assegut, una taula ben parada sempre convida a gaudir de la bona companyia i d’una bona calçotada.

Però els calçots, degudament emmascarats, embruten. La salsa, amb nyora o sense, regalima. Les safates de carn a la brasa gotegen i les amanides, de mà en mà, escampen oli, vinagre i sal per tot arreu. I si posem estovalles de paper? I si posem gots i coberts de plàstic? I si…

A taula, la sostenibilitat està tant en el que es menja com en el que no. Potser recordes altres #TipsSostenibles sobre aliments respectuosos amb el medi ambient. Avui, donem un cop d’ull a l’altra cara del dinar.

Reduir, un fi en si mateix?

La ciència té aquestes coses, i sovint el producte amb més mala premsa resulta ser el més respectuós amb el medi ambient. L’ús final hi té molt a veure i els coberts de plàstic en els avions en són un exemple clar. Tanmateix, com a norma general, evitar generar nous residus sempre acaba sent una opció raonable. Això també cal tenir-ho en compte a l’hora de preparar una calçotada.

Reutilitzar té uns costos, no volem enganyar a ningú. En neteja i en transport, per exemple. Però quan els costos de reutilitzar s’assimilen als de fabricar de nou, la màxima hauria de ser: preu per preu, un residu menys.

Estovalles de paper: és cert que el paper és reciclable, i això li dóna bona imatge. Però si està tacat per tot arreu, el més probable és que passi del contenidor blau al gris tan bon punt arribi al centre de triatge. En qualsevol cas, reintroduir-lo al cicle requereix força aigua i energia igualment. Les estovalles de cotó, ben cuidades i rentades de forma eficient, evitaran un garbuix de paper al sistema i et donaran un aire hipster.

Coberts de plàstic: Si no els has de transportar en avió, el millor és que te n’oblidis. Els coberts de plàstic fan de mal reciclar per la seva mida i, en qualsevol cas, acaben donant un material de baixa qualitat. És cert que la indústria del metall és força contaminant, però acabes amb un producte reutilitzable fins a l’infinit i altament reciclable, arribat el cas.

Plats i gots de plàstic: Si són d’ús domèstic no compten com a envasos i, per tant, tenen un mal futur al contenidor groc. Igual que en el cas dels coberts, en cas de ser reciclats donen com a resultat un material de baixa qualitat i poc valor, en recuperar-se de forma conjunta amb una barreja de polímers (plàstics mixt), que no aconsegueix cobrir les despeses generades. Els elements de vidre, és cert, demanen força energia en la producció, però són altament reutilitzables, completament reciclables i molt poc contaminants, arribat el cas.

Així que ja ho saps: si estàs pensant en organitzar una calçotada, a part d’escollir aliments d’origen vegetal i de proximitat, opta per estalviar residus amb un parament reutilitzable i poc contaminant. Quedaràs bé i el planeta t’ho agrairà.

We also recommend you