ESCI-UPF LCA4Climate

Tips Sostenibles

5 consells per omplir la cistella de la compra de sostenibilitat

LCA4Climate t’ajuda a escollir aliments saludables i de proximitat amb un pressupost ajustat

  • 11/12/2019
  • 2 mins reading time
5 consells per omplir la cistella de la compra de sostenibilitat
Foto: Pexels (Lum3n.com)

Quan pensem en les causes del canvi climàtic sovint ens fixem en l’ús d’energia o combustibles fòssils. Però, no podem oblidar una altra indústria que també hi contribueix: l'alimentació. Per afrontar la crisi climàtica, els experts de l'IPCC ens proposen una alimentació basada en més vegetals i carn 'baixa en emissions'.

Segons els últims estudis de LCA4Climate, en els últims anys, els hàbits alimentaris de la població espanyola han passat d’una dieta mediterrània a una dieta més occidental, amb major consum de productes animals i menor consum de productes d’origen vegetal (verdures, llegums i cereals): això vol dir més emissions de CO2. En canvi, quan es segueix una dieta com la mediterrània, que promou el consum de productes d’origen vegetal, les emissions de CO2 derivades del consum alimentari disminueixen.

Per tant, la ciència ens demostra que tenim l’oportunitat de fer les coses de manera diferent, incorporant el nostre compromís contra el canvi climàtic a l’hora d’escollir aliments. Així, amb les decisions que prenem durant la nostra compra setmanal, podem contribuir a cultivar un sistema alimentari que tingui en compte la sostenibilitat i la solidaritat, retornant al consum de proximitat i aprofitament “de tota la vida”.

Per aconseguir una alimentació sostenible i saludable, sense oblidar-nos d’ajustar-la al nostre pressupost, hi ha cinc consells que ens poden ajudar:

1/ Avalua quines són les teves opcions. Consulta i compara els preus al supermercat o visita el mercat local que et quedi més a prop. Pren-te el teu temps per a esbrinar la procedència dels productes i escull opcions de proximitat, assegurant que tinguin la mínima petjada de carboni. Així mateix, compra només allò que necessitis per a evitar el malbaratament de menjar. Els investigadors de LCA4Climate han estimat que cada ciutadà espanyol llença al voltant 88 kg d’aliments a l’any a casa, a un cost d’uns 180 euros. N’hi ha per a pensar-s’ho.

2/ Compra productes de temporada. Els mercats locals d’agricultors són una gran font de productes frescos de temporada. Tant la fruita com la verdura de temporada serà més econòmica i tindrà més bon gust, en general. Fins i tot, si està una mica massa madura pots aprofitar per a congelar-la o utilitzar-la per a preparar brous.

3/ Compra a granel i sense envasos. Pots comprar llegums, arrossos, pastes o fruits secs a granel als mercats locals i en botigues d’alimentació. Segons els experts, un àpat equilibrat ha d’incloure proteïnes, cereals integrals i fruites o verdures. L’arròs integral i la pasta de gra integral són relativament econòmics, de manera que són una bona opció per a la base dels teus plats.

4/ Escull aliments rics en proteïnes. Les proteïnes solen ser la part més cara d’un àpat, tot i que pots trobar opcions assequibles com els ous, les mongetes o llenties i les nous. Per a reduir el consum de proteïna animal, aquesta serà una bona alternativa: molta proteïna per menys diners i menys emissions associades.

5/ Evita els aliments processats com les pizzes congelades o els refrescos. En general, costen més diners que els aliments frescos i la seva producció també suposa un major consum energètic. A banda, els aliments processats solen ser menys saludables, ja que tenen més sucre, greixos saturats i sal.

Mentre que per a donar resposta a les advertències de l’IPCC, és cert que la indústria alimentària requereix canvis profunds de les persones amb capacitat de decisió; no és menys cert que l’augment de la sostenibilitat alimentària comença també amb petits canvis en els nostres hàbits alimentaris. Som-hi!

We also recommend you