LCA4Climate

Tips Sostenibles

Protegir el medi ambient, també a la universitat

  • 22/01/2020
  • 2 mins reading time
Protegir el medi ambient, també a la universitat
Foto: Kit de residu zero per a un estil de vida sostenible. Shutterstock.com

La universitat és un espai d’ensenyament i de reflexió que ens interpel·la a implicar-nos en allò que passa al nostre voltant i, en un context de crisi climàtica, a prendre consciència de la necessitat de preservar el medi ambient.

Et vols implicar amb la millora del medi ambient i la sostenibilitat? El primer que caldrà fer és adquirir hàbits responsables. Hi ha tantes coses senzilles que podem fer en la nostra vida diària per viure d’una forma més sostenible! Des d’estalviar electricitat i aigua fins a portar una alimentació més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, passant per utilitzar mitjans de transport alternatius: hi ha una alternativa per a cada acció.

Des de la universitat, on passem la major part del temps entre setmana, hi ha molt a fer per aconseguir una millora ambiental, sobretot en la gestió dels residus. Ja sabem que si aquests es gestionen malament causen impactes ambientals negatius. Però, com encertar? La resposta és senzilla: posant en pràctica les 3 “R” (reduir, reciclar i reutilitzar) es pot marcar la diferència.

Hem sentim molts cops que “el millor residu és aquell que no es produeix”. Per tant, la primera passa serà reduir: ser més selectius amb les nostres necessitats (repensar) i evitar generar residus innecessaris com ara envasos i embolcalls. Per exemple, si cada cop que anem a la cafeteria de la universitat a buscar un cafè ens el servissin al nostre propi got reutilitzable, quants envasos de paper deixaríem d’utilitzar al mes? El mateix es pot aplicar als embolcalls dels entrepans, que no necessitaríem si portéssim el nostre propi drap. I així, amb tot: amb un got, una ampolla d’aigua reomplible, un drap, una tovallola de tela, una bossa reutilitzable i uns coberts portables i reutilitzables ho tindrem força resolt.

En canvi, arribat el moment en que no podem evitar els residus, si realment és el cas, haurem de treure’n el màxim profit abans de llançar-los, donant-los una “segona vida” (o tercera, quarta…). És a dir, optarem per la reutilització. Amb la nostra ajuda, la reutilització pot reduir les deixalles dels abocadors i contribuir a estalviar energia, ja que com més reutilitzem, menys recursos gastem. Per exemple, els aparells electrònics com portàtils o smartphones que ja no ens serveixen poden ser aprofitables per altres estudiants, els llibres que ja no necessitem es poden donar a entitats o persones que els aprofitin, o les motxilles o bosses que no fem servir es poden portar a organitzacions de recollida de roba.

Finalment, en el moment en el qual ja no podem reduir ni reutilitzar entra en joc el reciclatge, és a dir, llançar alguna cosa al contenidor corresponent, per a que es pugui valoritzar i transformar en un recurs. D’aquesta forma, s’evita el consum de matèries primeres per a generar nous productes i es contribueix a tenir cura del medi ambient.

Fins aquí, aquestes són accions que pots fer de forma individual. Però, com a part d’un col·lectiu d’estudiants més ampli, són moltes les opcions per a implicar-se en la protecció del medi ambient: participant en les activitats de sostenibilitat que es desenvolupin a la universitat, fent una classe o liderant la vostra pròpia campanya de sostenibilitat des de l’aula. T’hi animes?

We also recommend you