ESCI-UPF LCA4Climate

Tips Sostenibles

Viatja de forma sostenible

 • 18/12/2019
 • 2 mins reading time
Escull un viatge més sostenible
Foto: Pexels (Gratisography)

Tornes a casa per Nadal o tens algun viatge programat per aquestes vacances? Descobreix com reduir la petjada de carboni associada als teus viatges adoptant pràctiques sostenibles abans de reservar el teu proper viatge i durant el mateix.

Tant si viatges amb avió, com amb cotxe, tren, transport públic o bicicleta, LCA4Climate et porta alguns consells que t’ajudaran a reduir els impactes ambientals del teu viatge, contribuint a minimitzar la teva petjada de carboni. Comencem: pren bona nota d’allò que s’adapti a les teves necessitats i les del planeta!

Si viatges amb avió:

 • Reserva vols directes, reduint a la meitat les emissions, evitant aterratges i enlairaments addicionals.
 • Per a viatges de diverses etapes, identifica aquelles rutes i aeroports que redueixin el temps de vol: així també t’estalviaràs les despeses de viatge addicionals.
 • Vola en classe turista. Segons un estudi del Banc Mundial, les emissions associades a volar en primera classe són aproximadament 3 vegades superiors a les de turista, ja que els seients són més grans, de manera que menys persones viatgen amb la mateixa quantitat de combustible. L’estudi estima que un seient de primera classe podria tenir una petjada de carboni fins a nou vegades més gran que un d’econòmic.
 • Emportat només l’imprescindible. A l’hora de preparar la maleta tingues en compte que el 95% del total de les emissions que produeixen els avions estan relacionades amb el pes que aixequen, així que dóna-li una volta a tots els “per si de cas”.
 • No imprimeixis els bitllets d’avió. Descarrega’t el format digital al teu telèfon mòbil.

Si viatges amb cotxe:

 • Si viatges amb altres persones, comparteix cotxe per reduir la quantitat de combustible i les emissions de carboni. D’aquesta manera no només reduiràs l’impacte ambiental sinó que t’estalviaràs uns quants diners en gasolina i peatges.
 • En canvi, si viatges sol escull un vehicle més petit o, si és possible, mitjans de transport alternatius.
 • Lloga un cotxe elèctric o de baix consum. Aquests vehicles ofereixen una gran economia de combustible i menors emissions.

Ni cotxe ni avió: alternatives

 • Viatja amb tren per a poder reduir les teves emissions de CO2. Segons EcoPassenger, per exemple, un viatge en tren de Londres a Madrid emetria 43kg de CO2 per passatger. En canvi, en avió aquesta xifra arribaria als 118kg.
 • Utilitza el transport públic, una bona manera de reduir les teves despeses durant el viatge, a més de les emissions de CO2.
 • Si tens oportunitat, mou-te en bicicleta. Pots comprovar on llogar-les abans de viatjar, per a planificar les teves rutes.
 • Si el teu hotel l’ofereix, utilitza el servei de transport a l’aeroport, ja que pot reduir encara més les despeses del teu viatge i les emissions de CO2.

Sigui quin sigui el teu mitjà de transport, ja veus que tens l’oportunitat d’escollir opcions més sostenibles per als teus viatges. D’altra banda, hi ha un parell d’hàbits senzills que també poden marcar la diferència: sempre que viatgis porta la teva pròpia ampolla d’aigua reutilitzable i/o una tassa de cafè de viatge. Això reduirà la quantitat d’ampolles d’aigua de plàstic d’un sol ús i tasses de cafè que acaben a l’abocador. Emporta’t també un recipient reutilitzable per a menjar fora de casa i un joc de coberts, tan lleugers com sigui possible. Així, quan compris menjar durant el viatge, evitaràs generar més residus dels necessaris. I és que, al cap i a la fi, aquest és l’objectiu: reduir el nostre impacte en el planeta, individualment i col·lectivament. Ara sí: bon viatge sostenible!

We also recommend you