ESCI-UPF

A prop d'ESCI-UPF

La Fira de Santa Llúcia

Descobriu la fira de Nadal més antiga de Catalunya

Fira de Santa Llúcia
Foto: Arxiu ESCI-UPF

Si últimament heu passejat pel centre de la ciutat us haureu adonat que caminar per l’Avinguda de la Catedral és més difícil de l’habitual: des de finals de novembre hi ha instal·lada la Fira de Santa Llúcia. Avui que és l’últim dia que la podeu anar a veure us n’expliquem la seva història.

La Fira de Santa Llúcia és una de les tradicions nadalenques més antigues i arrelades de Barcelona: se’n tenen notícies des de 1786! Segurament sabreu que s’hi ven tot allò necessari perquè a casa hi arribi l’esperit de Nadal. Hi podreu trobar figuretes i pessebres, caganers, tions, avets naturals i sintètics, llums per a l’arbre, elements de decoració nadalencs… Tot i que sempre ha sigut una fira dedicada al Nadal, és normal que amb tanta història hagi anat canviant al llarg del temps, així que a continuació us en fem cinc cèntims.

Avui en dia la fira dura gairebé un mes, però al segle XIX es feia només tres dies i en llocs diferents: per la Puríssima (8 de desembre) i per santa Llúcia (13 de desembre) a tocar de la catedral, i per sant Tomàs (21 de desembre) a la plaça del Pi i al passeig del Born. De totes elles, la de Santa Llúcia era la que tenia més èxit. Això s’explica perquè es considerava que era un bon lloc per concertar casaments. Sembla ser que el mercat es coneixia amb el nom de “la fira de les noies”, ja que s’hi passejaven moltes joves en edat de casar acompanyades de les seves mares per veure si hi trobaven pretendent.

Al segle XIX i a principis del XX, Santa Llúcia eren dues fires ben diferenciades: una de figures, casetes i altres elements per col·locar al pessebre; i una de verd, on es podia trobar molsa, suro, avets i plantes típiques d’aquesta època de l’any com el vesc o el boix grèvol. Amb el temps, la popularitat de la fira va anar creixent tant que les dues fires es van acabar fonent en una de sola.

Des dels orígens, les famílies ja tenien el costum de passejar-s’hi per impregnar-se de l’ambient nadalenc que es viu a la fira. El fred no era un inconvenient perquè els més petits fessin una volta pel mercat i quedessin embadalits amb les figuretes i els pessebres. Malgrat que el canvi climàtic cada vegada fa endarrerir més l’arribada del fred, tots aquells que gaudeixen del Nadal continuen passejant-se per les parades de la fira any rere any.

Actualment la Fira de Santa Llúcia agrupa més de 280 paradetes dividides en 4 sectors segons els productes que es venen: pessebres i figures; verd; artesania i articles de regal; i un últim de música amb panderetes i simbombes. Avui, 23 de desembre, és l’últim dia que teniu oportunitat per passejar pel mercat nadalenc. Però si no teniu temps per fer-ho, l’any que ve ja coneixereu la història de la Fira de Santa Llúcia, la fira de Nadal més antiga de tot Catalunya.

We also recommend you