ESCI-UPF LCA4Climate

Tips Sostenibles

Com puc reduir el meu consum d’aigua?

Consells de LCA4Climate per a estalviar aigua, un bé de primera necessitat

  • 04/12/2019
  • 2 mins reading time
Consells de LCA4Climate per a estalviar aigua, un bé de primera necessitat
Foto: Pexels (Steve Johnson)

“Thousands have lived without love, not one without water”, deia el poeta britànic Wystan Hugh Auden al segle passat. Ningú pot viure sense aigua i aquesta és, sense discussió, la primera necessitat de qualsevol ésser viu. Però, la consumim com toca?

A Espanya consumim una mitjana de 136 litres per persona i dia segons l’INE. La qüestió és que, generalment, en obrir l’aixeta, no se sol pensar en l’aigua que es consumeix. Mentrestant, hi ha 2,1 milions de persones al món que viuen sense aigua potable a casa seva, segons l’ONU. Són dades que, sens dubte, conviden a la reflexió.

Però, com gastem tota aquesta aigua? Si fem exercici de repassar allò que fem durant un dia ràpidament ho veurem clar i, de passada, aprendrem a estalviar-ne.

8:00 AM Un dia qualsevol pot començar per despertar-se i rentar-se la cara i raspallar-se les dents. Activitats quotidianes com aquestes són moments en els quals, sovint, ens descuidem de tancar l’aixeta del lavabo i l’aigua va caient tranquil·lament. Per tant, començar per tancar l’aixeta quan ens ensabonem les mans, ens raspallem les dents o ens afaitem serà sempre una bona decisió.

8:10 AM Ara cal que posem el focus a l’hora de la dutxa, ja sigui abans de començar la jornada o un cop acabada, és un moment de reflexió per a molts però, alerta! Pot despistar al més compromès. Una dutxa de 10 minuts consumeix 200 litres d’aigua, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En canvi, si aconseguim limitar la dutxa a cinc minuts, diu l’OMS, aconseguirem un ús sostenible d’aigua i energia que no superi els 95 litres d’aigua de consum mitjà diari. No cal dir que això significa tancar l’aixeta a l’hora d’ensabonar-se, depilar-se o aplicar-se algun suavitzant.

També ens pot ajudar a reduir el consum d’aigua el fet d’instal·lar de forma senzilla un airejador en el capçal de la dutxa o a les aixetes de casa, reduint així el nostre consum d’aigua i, al mateix temps, ajudant-nos a estalviar. Ens hi posem doncs?

8:30 AM Ara, amb les «feines fetes» al bany, i després d’aquest bricolatge matutí improvisat, ens disposem a preparar l’esmorzar: cafè o té, de la pica comença a sortir aigua i cal tenir cura d’utilitzar només la necessària. Vigila! N’hi ha més d’un mig adormit.

8:45 AM Sortim de casa i posem camí cap a la universitat, amb el temps just per aconseguir aigua per satisfer la set entre lliçó i lliçó. Abans d’entrar a classe omplim l’ampolla d’aigua reutilitzable en els llocs d’hidratació del campus, evitant consumir botelles de plàstic d’un sol ús i estalviant-nos també el seu cost econòmic i ambiental.

9:00 AM – 5:00 PM Entre classe i classe, anem un parell de cops al bany tenint cura de no deixar les aixetes obertes als banys de la universitat. També fem un parell de visites a les fonts del campus, per acompanyar el tupper amb alguna cosa que ens ajudi a empassar-se’l.

7:00 – 9:00 PM Després de la jornada amunt i avall, ja hem arribat a casa i ens posem a preparar el sopar i som testimonis de l’eficàcia de l’airejador a l’aixeta, que permet reduir el cabal que surt per l’aixeta, però mantenir-ne la utilitat i estalviant fins a un 50% d’aigua.

9:00 PM A última hora, ens assegurem de tenir suficient roba bruta i vaixella per rentar abans de posar la rentadora o el rentavaixelles, fent única i exclusivament càrregues completes. Com que no hi ha res pitjor que haver de fer la bugada, com menys cops millor.

We also recommend you