ESCI-UPF

A prop d'ESCI-UPF

Santa Maria del Mar

Us descobrim la història de la coneguda basílica del Born

Santa Maria del Mar
Exterior de Santa Maria del Mar / Foto: Wikimedia Commons

No gaire lluny de la universitat teniu un dels exemples més importants de l’arquitectura del gòtic català que cada dia és visitat per centenars de turistes. Però, hi heu entrat mai? Santa Maria del Mar fa gairebé 700 anys que domina el barri de la Ribera.

Les llegendes urbanes, els bestsellers i les sèries han contribuït a confondre més que no pas aclarir la història d’aquesta basílica, que ni és catedral ni va ser construïda pels pobres. El que sí que és cert és que es va construir en un temps rècord, només 55 anys. Això és molt poc comú en edificis d’aquest tipus que es podien arribar a allargar durant segles (la catedral de Barcelona, per exemple, es va començar al s. XIII i no es va acabar fins al s. XX).

Santa Maria del Mar es va començar a aixecar el 1329 al barri de la Ribera, que era un dels més rics de la ciutat. Heu de pensar que en aquell moment el barri es coneixia amb el nom de Vilanova de Mar, ja que llavors la platja es trobava a 50 metres escassos. Aquesta proximitat al mar (i, per tant, al port) explica perquè era un barri tan ric: s’hi concentraven els gremis, comerciants i mercaders de Barcelona, que al segle XIV era un dels principals ports comercials del Mediterrani.

La basílica va ser un desig de mercaders i comerciants, que veien la catedral com un espai reservat a la noblesa i volien tenir el seu propi lloc de culte. En el projecte també s’hi va implicar l’Església i la monarquia, sense oblidar la feina dels estaments més baixos que van participar com a mà d’obra en la construcció. Però sense l’aportació dels comerciants, que van sufragar la major part dels costos, no s’hagués pogut tirar endavant l’empresa ni s’hagués fet amb tanta rapidesa.

La velocitat amb què es va aixecar Santa Maria del Mar fa que sigui un edifici amb una gran unitat d’estil. Està construïda amb pedra de Montjuïc, que va ser transportada per mar i després a coll pels bastaixos, els obrers de càrrega i descàrrega del port. Si us la mireu des de fora veureu un edifici que destaca pel caràcter auster i la seva horitzontalitat. La decoració es troba concentrada a la portalada i els murs només queden interromputs pels grans finestrals i les dues torres. A l’interior, en canvi, es desplega la monumentalitat del gòtic. Us trobareu amb un gran espai diàfan emmarcat per uns pilars estrets que dibuixen les voltes de creueria, típiques d’aquest estil arquitectònic, i que són els encarregats de donar sensació de lleugeresa i amplitud a l’edifici.

Al llarg de la seva història, Santa Maria del Mar ha patit unes quantes destrosses. El 1428 un terratrèmol va fer caure la rosassa, que es va haver de fer de nou. El setge que va viure Barcelona durant la Guerra de Successió també va provocar danys a la basílica. Però el moment més tràgic es va produir en el segle XX, durant els primers dies de la Guerra Civil, quan va ser cremada. L’incendi va durar 11 dies i va destruir vitralls, escultures, pintures i l’arxiu. La reconstrucció va ser lenta i cara, i moltes entitats van col·laborar posant-hi diners. Aquest motiu explica perquè, si sou observadors, podreu veure un vitrall amb l’escut del Barça. El vitrall més nou de la basílica, col·locat el 1995, també està estretament relacionat amb el món de l’esport, ja que es va fer per commemorar els Jocs Olímpics de Barcelona.

Si voleu descobrir Santa Maria del Mar la trobareu oberta de dilluns a dissabte de 9h a 13h i de 17h a 20.30h; i els diumenges, de 10h a 14h i de 17h a 20h. A més, també teniu l’oportunitat de fer una visita guiada al terrat i a les torres per 8,5€. Només cal que reserveu l’entrada i amb els diners contribuireu a la recuperació i conservació de la basílica.

We also recommend you