ESCI-UPF LCA4Climate

Tips Sostenibles

Com estalviar electricitat?

Consells sostenibles de LCA4Climate per a reduir el consum elèctric

  • 13/11/2019
  • 3 mins reading time
Com estalviar electricitat? Tips Sostenibles
Foto: Pixabay (Markus Spiske)

Hi ha moltes maneres de reduir el consum d'energia, tant a la universitat com a casa. Des de desendollar els aparells elèctrics apagats fins a utilitzar l'ordinador portàtil, passant per vestir-se per capes, et deixem algunes idees per a marcar la diferència.

Sé que ja hem sentit molts consells abans sobre com estalviar electricitat abans, però el que potser no ens havíem plantejat és per què és tan important aplicar-los: més consum d’energia significa més emissions de les centrals elèctriques, però no només això sinó també més diners (parlem, doncs, d’estalviar amb un consum responsable). El consum d’energia representa la font més gran d’emissions de gasos d’efecte hivernacle derivada de les activitats humanes a escala mundial.

Mentre els governants es posen les piles per assolir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 7: Energia assequible i No contaminant per 2030 (invertint en fonts d’energia neta, com la solar, l’eòlica i la termal i millorant la productivitat energètica), podem fer una passa endavant i apostar per reduir el nostre consum. Per on començar? Ara que sabem per què cal estalviar electricitat, hi ha alguns canvis senzills que poden marcar la diferència.

Acaba amb el “consum fantasma”

Per sorprenent que et sembli, quan un equip electrònic està endollat segueix consumint energia. És el que es coneix com a “consum fantasma”, és a dir, el consum dels aparells electrònics connectats a la xarxa a punt per a ser usats en qualsevol moment. Segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), aquest “consum fantasma” pot representar entre el 7% i l’11% de mitjana del nostre consum. Segur que més d’un haurà desendollat el carregador del portàtil o el del mòbil, tot llegint aquestes línies (incloent-hi qui les escriu).

Redueix el consum dels aparells electrònics

Ara que ja hem encetat el tema dels aparells electrònics, anem amb altres accions que permeten reduir-ne el consum elèctric, també a la universitat. Aquí van algunes idees: utilitza la configuració d’estalvi d’energia de l’ordinador o impressora i, de nou, apaga’ls quan no els utilitzis. També, si és possible, utilitza impressores d’injecció de tinta, ja que no tenen fusible i això els permet consumir menys energia. A més, si pots, utilitza ordinadors portàtils, ja que poden consumir entre un 50% i un 85% menys d’electricitat que un de sobretaula.

Prem els interruptors només si és necessari

A l’hora d’utilitzar els espais comuns com les aules o els lavabos, hi ha un consell que per més cops que l’hem escoltat no passa de moda (o, més aviat, no s’ha aconseguit posar de moda): apaga els llums quan ningú els faci servir i, si pots, utilitza llum natural en comptes d’il·luminació elèctrica. A més, un altre “clàssic”: utilitza les escales en lloc de l’ascensor sempre que sigui possible.

Ajusta’t “les capes” abans d’ajustar el termòstat

A l’hora de vestir-te, mira quin temps farà i vesteix-te amb capes. És el famós “mètode de la ceba”, que et permetrà ajustar les capes abans d’ajustar el termòstat. Opta també per mantenir els espais frescos, tancant portes i finestres, especialment en aules buides. Però, si tanmateix has de fer servir l’aire condicionat, la temperatura no ha de ser inferior a 26 ºC, si el sistema de refrigeració requereix el consum d’energia convencional. Si, per altra banda, cal posar la calefacció, l’IDAE situa la temperatura ideal en espais tancats entre 20 i 21 ºC.

A casa, escull eficiència energètica

A casa, escull electrodomèstics eficients, que realitzen la seva funció amb un consum d’energia menor. A Europa, mitjançant una etiqueta energètica podem saber l’eficiència energètica dels rentaplats, rentadores i assecadores, frigorífics, llums i dispositius electrònics. Cal fixar-se en una escala de classificació per lletres i colors, que va des de l’A (A +, A ++ i A +++) i el color verd, per als equips més eficients, a la D i el color vermell, per als menys eficients.

Una altra acció per reduir el nostre consum a casa és utilitzar bombetes LED i bombetes de baix consum, que requereixen menys electricitat. També ajuda el fet d’evitar obrir neveres i congeladors més sovint del necessari i, acabant per on hem començat, desendollar els aparells apagats, com la televisió o la videoconsola, o tot allò que no facis servir (nota mental: fer un repàs pels endolls de casa).

We also recommend you