ESCI-UPF LCA4Climate

Tips Sostenibles

Necessito fer aquesta fotocòpia?

Còpia física o còpia digital, aquesta és la qüestió

  • 27/11/2019
  • 1 min reading time
Necessito fer aquesta fotocòpia?
Foto: Pixabay

El paper és un material d’ús comú en la vida de tot estudiant, però té uns costos mediambientals molt elevats. De debò has de fer aquesta fotocòpia? O pots trobar una alternativa?

Avui també has fet tard a classe. Seguir tots els consells de sostenibilitat de LCA4Climate té aquestes coses. Sí, estalviar electricitat i aparcar la moto està molt bé, però ara toca demanar els apunts i t’assalta el dubte: fer-ne, o no fer-ne fotocòpies? Està clar que necessites un nou #TipsSostenibles.

Potser no és ben bé una disjuntiva shakespeariana, però el dilema està servit, ja que, com a bona alumna d’ESCI-UPF, saps bé que cada full de paper amaga costos immensos per al medi ambient. Vegem-los:

Produir un full de paper utilitza uns 10 litres d’aigua potable i emet 5,5 grams de CO2 a l’atmosfera (mix elèctric d’Endesa del 2018). Tenir una fotocopiadora professional (850W) activa durant un minut n’emet 5,4 grams més, i ja en van 10,9.

Si la classe d’avui ha sigut densa i et passen 5 pàgines d’apunts, estàs a punt de justificar l’ús de 50 litres d’aigua i l’emissió de 54,5 grams de CO2. Potser et sembla poc, però tingues en compte que cada any a Espanya es fan servir cap a 6,6 milions de tones de paper, que vindrien a ser 1,3 bilions de fulls DIN A4. Fes tu mateixa els càlculs…

Potser és moment de pensar si una fotografia amb el mòbil et pot ser igual d’útil. Per descomptat que també té un impacte, ja que és un aparell elèctric i es connecta a Internet via enormes centres de dades, amb gran demanda energètica. Tanmateix, potser és més fàcil que prescindeixis del paper abans que del mòbil, oi?

Sigui com sigui, això és un #TipsSostenibles, i la decisió final és teva. Abans de fer la fotocòpia, amb els costos mediambientals que comporta, pensa si realment la necessites i actua en conseqüència.

We also recommend you