Graduar-se en Bioinformàtica, el primer pas per impactar el món
24/07/2024
El passat 4 de juliol, ESCI-UPF va acollir l’acte acadèmic de graduació de la sisena promoció del Grau en Bioinformàtica.
Murielle Saade, biòloga de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB CSIC) i investigadora del programa Ramón y Cajal ha fet una xerrada als alumnes de primer del BDBI on ha explicat com és possible estudiar la biologia molecular a través del processament digital d’imatges.
Saade s’ha centrat en explicar com es produeix la coordinació entre els models i el creixement durant el desenvolupament del sistema nerviós central. Per explicar aquest fenomen s’estudien les cèl·lules del tub neural. El tub neural es desenvolupa en la fase embrionària dels animals vertebrats, comprèn el cervell i la medul·la espinal i és el precursor del sistema nerviós central. A causa de la proximitat amb el model humà, l’estudi es fa a través d’embrions de pollets, que s’analitzen i se’n fa seguiment.
La biòloga ha explicat que existeixen tres models de divisió cel·lular que coexisteixen en el tub neural en desenvolupament i que controlen el creixement del sistema nerviós central. El primer que s’ha de tenir en compte és la dinàmica amb què es generen les motoneurones i entendre com es comporten diferents paràmetres (ritme d’apoptosi, ritme de divisió i longitud del cicle de la cèl·lula). Després d’observar aquesta dinàmica s’estableix un model matemàtic on el procés anterior és traduït a una equació. D’aquesta manera és possible revelar el model de generació de motoneurones i predir els comportaments de les cèl·lules.
El grup de Saade ha aprofundit en aquest tipus d’estudi per tal d’entendre com es produeix el desenvolupament i creixement de les cèl·lules en embrions afectats de microcefàlia i comparar-ho amb el comportament en embrions sans.
Per dur a terme aquestes investigacions, el laboratori de Saade ha fet servir imatges digitals per veure com es comporten les cèl·lules in vivo. La biòloga ha explicat com funciona Image J, la plataforma de processament d’imatges d’accés obert que fan servir a l’IBMB i que permet, entre d’altres, fer anàlisi time-lapse, 3D renderitzats, etc. En aquest tipus d’estudis, la bioinformàtica pot ser una eina útil, ja que es pot aplicar en el processament de dades i imatges o en la programació de models propis per a l’anàlisi de dades a través d’imatges.
Per acabar, Saade ha animat els estudiants a visitar l’IBMB per conèixer de primera mà com s’estan duent a terme tots aquests estudis i avenços científics.
24/07/2024
El passat 4 de juliol, ESCI-UPF va acollir l’acte acadèmic de graduació de la sisena promoció del Grau en Bioinformàtica.
10/10/2023
En un recorregut que s’endinsa pels objectius d’integració de la UE i que té com a destí final les ramificacions del programa Eramsus+, donem a conèixer la iniciativa DiscoverEU, un projecte que ofereix als alumnes de primer la possibilitat de viatjar en tren gratis per Europa durant un mes.
18/07/2023
El passat 6 de juliol va tenir lloc la graduació de la cinquena promoció del Grau en Bioinformàtica (BDBI) a la sala d’actes d’ESCI-UPF.
Leave a message