Bioinformatics

Els mecanismes de l’herència epigenètica

  • 12/11/2019
  • 1 min reading time
Conferència herència epigenètica
Tanya Vavouri durant l'explicació dels mecanismes de l'herència epigenètica intergeneracional. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

Tanya Vavouri, biòloga molecular i líder del grup de recerca en genòmica reguladora a l’Institut de Recerca contra la leucèmia Josep Carreras (IJC), ha realitzat una xerrada als estudiants d’Introducció a la Bioinformàtica on ha parlat sobre què és i com funciona l’herència epigenètica.

Segons el diccionari, l’epigenètica és la part de la biologia que estudia els canvis hereditaris d’expressió gènica que no comporten una modificació en la seqüència de l’ADN. Durant molt de temps es va creure que els canvis en l’entorn no podien alterar de manera directa l’ADN, però en els últims anys la recerca ha desmentit aquesta idea. De fet, el grup de recerca de Vavouri s’ha dedicat a estudiar de quina manera els gens interactuen amb l’ambient i com aquests canvis es transmeten d’una generació a l’altra.

Per tal que els alumnes entenguessin alguns dels mecanismes de transmissió de l’herència epigenètica ha posat dos exemples que han estudiat al laboratori de l’IJC, el primer sobre la transmissió intergeneracional a partir de canvis en la dieta de les mosques i el segon sobre la transmissió transgeneracional derivada del canvi de temperatura en un determinat tipus de cucs. Per a portar a terme aquest estudi va ser essencial la col·laboració dels bioinformàtics per poder analitzar de manera correcta una gran quantitat de dades i extreure’n conclusions.

Per acabar, Vavouri ha remarcat que encara queda molt per aprendre com funcionen exactament els mecanismes de l’herència epigenètica, però que gràcies a les últimes investigacions s’ha pogut demostrar que l’entorn pot afectar els fenotips de les generacions futures.

We also recommend you