BDBI, graduats per partida triple
29/07/2022
Les restriccions derivades de la COVID-19 i la voluntat de celebrar l’acte de graduació del Grau en Bioinformàtica amb la màxima seguretat possible van impedir-ne la celebració fins a aquest juliol.
Ferran Sanz, professor de la UPF i director del programa de recerca en Informàtica Biomèdica de l’IMIM-UPF (GRIB), ha sigut el convidat d’avui a les conferències d’Introducció a la bioinformàtica on ha parlat sobre les possibilitats que obre la integració de la bioinformàtica en la recerca biomèdica.
A l’inici de la xerrada, Sanz ha esmentat el canvi en els usos de la bioinformàtica, que ha passat de ser una disciplina reservada exclusivament a la genòmica per convertir-se en una disciplina de molta utilitat per a gairebé totes les ciències de la salut. Avui en dia la bioinformàtica s’usa en l’anàlisi de dades clíniques, en la literatura i la imatge biomèdiques, en l’estudi de medicaments i productes químics o la biologia de sistemes, entre d’altres. Totes aquestes aplicacions han generat un enorme volum d’informació que representa un repte pel que fa a l’emmagatzematge i l’anàlisi de dades.
El poder de la bioinformàtica rau en la possibilitat d’establir connexions entre aquests camps de dades més que en l’anàlisi per separat. La importància de connectar i integrar informació diversa és que pot obrir la porta a nous resultats, nous coneixements. I és que en bioinformàtica, 1+1 a vegades és 3.
Com a exemple d’integració de dades biomèdiques, Sanz ha parlat de DisGeNET, una plataforma dissenyada pel GRIB-IMIM-UPF que permet relacionar gens amb malalties i analitzar les associacions resultants. A DisGeNET la informació s’estructura en taules on és possible veure com un sol gen està lligat a múltiples malalties, quants papers s’han publicat sobre un gen concret i quin és l’any de la primera i l’última publicació on s’estableix l’associació entre gen i malaltia. A partir d’aquesta informació s’elabora una puntuació basada en la fiabilitat i la quantitat de dades recollides. DisGeNET forma part, al seu torn, d’una xarxa de bases de dades, Linked Open Data Cloud, que permet connectar coneixements en diferents camps i fer-los accessibles.
Per últim, Ferran Sanz ha posat alguns exemples d’estudis en els quals s’ha usat DisGeNET per relacionar malalties que comparteixen gens o proteïnes. El fet de detectar connexions biològiques permet avaluar els riscos de desenvolupar malalties derivades de certs fàrmacs, és a dir, descobrir quins efectes secundaris poden arribar a generar els medicaments més enllà dels efectes terapèutics.
29/07/2022
Les restriccions derivades de la COVID-19 i la voluntat de celebrar l’acte de graduació del Grau en Bioinformàtica amb la màxima seguretat possible van impedir-ne la celebració fins a aquest juliol.
05/07/2022
El 4 de juliol ESCI-UPF va fer el lliurament dels premis als millors treballs de recerca del Batxillerat del curs 2021-2022.
21/06/2022
Thanks to an exchange program, David Dangond, an American student from Boston, has followed some Bachelor’s Degree in Bioinformatics subjects early this year. After his experience in Barcelona, he writes about why he applied for the program, the courses he picked, and how was living abroad for the first time.
Leave a message