ESCI-UPF

Viure les Nacions Unides des de dins

“És vivència, és consciència internacional, és creixement personal”

Nacions Unides
Laia Hoyos epresentant l’Índia en el comitè ECOSOC durant l'EuroMUN a Maastricht. / Foto: Laia Hoyos

Laia Hoyos, estudiant de 2n curs del GNMI, comparteix la seva experiència a la United Nations Students Assembly (UNSA) i anima a tota la comunitat d’alumnes d’ESCI-UPF a viure en primera persona aquesta oportunitat.

Sempre m’han interessat els moviments socials, la història i distribució dels països, i l’organisme que engloba aquests interessos és l’Organització de les Nacions Unides.

La passada tardor se’m va presentar l’oportunitat d’inscriure’m en el curs que oferia UNSA (United Nations Student’s Assembly) impartit a la Universitat Pompeu Fabra sobre l’organització i política de les Nacions Unides durant un mes. Al finalitzar-lo, vam passar a la part pràctica realitzant una primera simulació de MUN. Els MUN (Model of United Nations) simulen l’activitat de les Nacions Unides i dels seus comitès on cada estudiant defensa un país en un tema de discussió concret, estiguis o no d’acord amb la seva posició. L’objectiu final és arribar a escriure una resolució a través d’un exercici de diplomàcia, diàleg i dures negociacions amb altres països. A més a més, si transgredeixes alguna de les normes del procediment, pagues un “funny punishment”.

Posteriorment, dels participants en el curs, s’escullen unes 30 persones amb l’objectiu de becar-les per poder anar a realitzar un MUN a un altre país. Afortunadament, van concedir-me la beca per anar a Maastricht (EuroMUN) representant l’Índia en el comitè ECOSOC (Consell Econòmic i Social). Però no tot es resumeix en llargs debats durant quatre dies. Els delegats i delegades també sabem divertir-nos participant en actes socials! Des de nits de gala fins a karaokes, fent amistat amb estudiants d’arreu del món, on el que ens unia era el mateix objectiu: treballar conjuntament sobre situacions globals.

Després de l’enriquidora experiència de l’EuroMUN, el grup que vam marxar des de Barcelona vam fer una parada a Brussel·les de dos dies, on vam visitar les instal·lacions de l’OTAN, tenint l’oportunitat de reunir-nos amb el tinent general de les forces aèries d’Espanya i la Comissió Europea.

Com actual membre d’UNSA, vull plantejar aquesta experiència no tan sols com una vivència personal increïble, sinó com un missatge encoratjador a totes aquelles persones que us atrauen els moviments internacionals, que voleu saber qui “talla el bacallà” i quines són les funcions de cada organisme o, si més no, tenir l’oportunitat de poder interpretar la postura d’un país i comprendre millor el seu posicionament global. Considero que sent estudiants d’un grau de caire internacional, hauríem d’endinsar-nos més en una part pràctica de cultura internacional per afegir-la en la nostra motxilla d’aprenentatge. I aquesta és una gran oportunitat!

We also recommend you