Laia Hoyos, estudiant de 2n curs del GNMI, comparteix la seva experiència a la United Nations Students Assembly (UNSA) i anima a tota la comunitat d’alumnes d’ESCI-UPF a viure en primera persona aquesta oportunitat.
Sempre m’han interessat els moviments socials, la història i distribució dels països, i l’organisme que engloba aquests interessos és l’Organització de les Nacions Unides.
La passada tardor se’m va presentar l’oportunitat d’inscriure’m en el curs que oferia UNSA (United Nations Student’s Assembly) impartit a la Universitat Pompeu Fabra sobre l’organització i política de les Nacions Unides durant un mes. Al finalitzar-lo, vam passar a la part pràctica realitzant una primera simulació de MUN. Els MUN (Model of United Nations) simulen l’activitat de les Nacions Unides i dels seus comitès on cada estudiant defensa un país en un tema de discussió concret, estiguis o no d’acord amb la seva posició. L’objectiu final és arribar a escriure una resolució a través d’un exercici de diplomàcia, diàleg i dures negociacions amb altres països. A més a més, si transgredeixes alguna de les normes del procediment, pagues un “funny punishment”.
Posteriorment, dels participants en el curs, s’escullen unes 30 persones amb l’objectiu de becar-les per poder anar a realitzar un MUN a un altre país. Afortunadament, van concedir-me la beca per anar a Maastricht (EuroMUN) representant l’Índia en el comitè ECOSOC (Consell Econòmic i Social). Però no tot es resumeix en llargs debats durant quatre dies. Els delegats i delegades també sabem divertir-nos participant en actes socials! Des de nits de gala fins a karaokes, fent amistat amb estudiants d’arreu del món, on el que ens unia era el mateix objectiu: treballar conjuntament sobre situacions globals.
Després de l’enriquidora experiència de l’EuroMUN, el grup que vam marxar des de Barcelona vam fer una parada a Brussel·les de dos dies, on vam visitar les instal·lacions de l’OTAN, tenint l’oportunitat de reunir-nos amb el tinent general de les forces aèries d’Espanya i la Comissió Europea.
Com actual membre d’UNSA, vull plantejar aquesta experiència no tan sols com una vivència personal increïble, sinó com un missatge encoratjador a totes aquelles persones que us atrauen els moviments internacionals, que voleu saber qui “talla el bacallà” i quines són les funcions de cada organisme o, si més no, tenir l’oportunitat de poder interpretar la postura d’un país i comprendre millor el seu posicionament global. Considero que sent estudiants d’un grau de caire internacional, hauríem d’endinsar-nos més en una part pràctica de cultura internacional per afegir-la en la nostra motxilla d’aprenentatge. I aquesta és una gran oportunitat!
Chloe Domaradzki, born in 1998, is the current president of the Model WTO. Her prospects after finishing the Bachelor's Degree in International Affairs at the University of St.Gallen (Switzerland) are studying a Masters in International Development and pursuing a career in a development bank or in the development department of an international organization.
Carla Altés, alumna de 2n de GNMI, ens explica com una setmana de negociacions sobre comerç internacional a Suïssa l’ha canviat tant a nivell personal com acadèmic. La simulació de la World Trade Organization ha estat una experiència de la que ha après molt. Aquí ens ho explica.
Cent anys enrere es va firmar el Tractat de Versalles amb el que es va establir la pau a Europa i, per mantenir-la, es va crear un organisme internacional que vetllés per la diplomàcia i la resolució de conflictes: la Societat de Nacions. Es tracta de la institució precursora de l’ONU, on pràcticament tots els països del món hi són presents a dia d’avui. Però què se’n va fer de la Societat de Nacions?
Leave a message