ESCI-UPF LCA4Climate

#EmergènciaClimàtica27S

“Tothom pot i ha de tenir el seu paper en aquesta lluita”

Alumnes d’ESCI-UPF expliquen per què es van sumar a la vaga mundial per l'emergència climàtica

vaga mundial pel clima
Foto: Pixabay (NiklasPntk)

Del 20 al 27 de setembre de 2019, el nombre rècord de 7,6 milions de persones arreu del món van sortir al carrer per a fer una crida per l'acció climàtica en la mobilització pel clima més gran de la història: la Global Climate Strike. ESCI-UPF News s'ha fet ressò de les motivacions dels alumnes per a sumar-s'hi.

Segons els organitzadors de la Global Climate Strike (vaga mundial per l’emergència climàtica), des de Jakarta a Nova York, de Berlín a Kampala o d’Istanbul a Quebec, passant per grans ciutats i petits pobles, milions de persones es van unir a la crida del moviment Fridays For Future en defensa del clima. A Espanya, centenars de milers de persones es van manifestar el passat divendres 27 de setembre per a reclamar als governs accions contundents que donin resposta al canvi climàtic, el repte més gran per a la humanitat del segle XXI. Les marxes de ciutats com Barcelona i Madrid van mobilitzar a 20.000 persones respectivament.

“La Global Climate Strike ha demostrat que tenim el poder de les persones necessari per crear un món just i acabar amb l’era dels combustibles fòssils”, han destacat els organitzadors de la històrica convocatòria. I afegeixen: “Es necessita a tothom per assegurar un futur millor i evitar el pitjor de la crisi climàtica. El que passi després depèn de nosaltres. No importa on visquis, hi ha una manera d’actuar”.

Alumnes compromeses

Precisament aquest missatge és compartit pels alumnes d’ESCI-UPF que es van sumar a la vaga. «Tothom pot i ha de tenir el seu paper en aquesta lluita i l’ha d’assumir tan aviat com pugui», diu na Marina Carrera (20 anys), alumna del tercer curs del Grau en Bioinformàtica d’ESCI-UPF.

Per a alguns d’aquests joves, el moviment Fridays for Future (organitzador de la vaga) ha sigut el seu primer contacte amb aquest tipus de mobilitzacions pel clima: “una de les maneres més mediàtiques per a què els governs se n’adonin que s’han de fer més lleis pel canvi climàtic i la gent més escèptica entengui que l’emergència climàtica és real”, segons na Marta Insenser Sisquella (19 anys), alumna del Grau en Negocis i Màrqueting Internacionals (GNMI) d’ESCI-UPF.

“Fridays for Future és un moviment pel clima que es basa en fets contrastats científicament i així i tot encara hi ha gran part de la població que nega l’evidència o simplement no està suficientment informada”, diu na Marina. «Les vagues, dins d’un moviment necessitat de veu, són un instrument molt útil per aconseguir ressò i arribar a més gent. Així que també m’hi vaig voler sumar», afegeix.

La joventut, protagonista incontestable de les mobilitzacions per l’emergència climàtica arreu del món, ha fet una passa endavant en la lluita pel clima “perquè les conseqüències del canvi climàtic ens afectaran directament a nosaltres”, apunta na Marta. “Tot i que la nostra generació no ha sigut la causant de tot el mal que s’ha fet, sí que serà la que en patirà les conseqüències. És el nostre futur, som joves i encara tenim el temps i les possibilitats per a canviar les coses”, coincideix na Marina.

L’alumna de Bioinformàtica remarca el fet que “la culpa no és nostra. Els culpables són pocs, tenen nom, cognoms i una empresa”. En canvi, “la solució sí que està a les nostres mans: informem-nos i actuem en conseqüència”, anima. I aquesta solució passa també per fer petits canvis en el nostre dia a dia que, “encara que semblin insignificants, quan es fan en massa a la base de la societat són els que obliguen a la seva totalitat a canviar”. Aquests petits canvis, destaca na Marina, van “des de reduir el consum de plàstics, passant per consumir producte provinent de petites empreses, comprar aliments de proximitat i de temporada, limitar l’ús del transport privat o fer que la despesa de llum i aigua sigui responsable, fins a objectius més complicats (aparentment) com reduir o eliminar el consum de carn i làctics de la nostra dieta; entre altres centenars de possibilitats de canvi”.

Ara, mentre deixem enrere l’última vaga mundial per l’emergència climàtica, les alumnes reclamen que ens conscienciem de l’emergència climàtica, una crisi de la qual ja estem patint les primeres conseqüències. “Hauríem de ser capaços d’abandonar la indiferència i passar a l’acció immediata per garantir el nostre futur, el de noves generacions i sobretot el del planeta”, conclou na Marina. O dit d’una altra manera: “Fight today for a better tomorrow”, sentencia na Marta.

We also recommend you