ESCI-UPF LCA4Climate

#EmergènciaClimàtica27S

La urgència de la crisi climàtica omple els carrers

La tercera vaga mundial per l'emergència climàtica reclama l'acció immediata

Tercera vaga mundial pel clima ESCI-UPF
Foto: Flickr (PlanetMallika)

Milions de persones arreu del món surten avui als carrers per a reclamar una acció climàtica justa centrada en els drets humans, l'equitat i la justícia, en la tercera vaga mundial per l'emergència climàtica. A ESCI-UPF News hem parlat amb alumnes que se sumen a la vaga per conèixer el seu testimoni.

Fa només 2 dies, el Panell Intergovernamental per al Canvi Climàtic (IPCC) publicava un informe devastador sobre l’impacte del canvi climàtic en els nostres oceans i la criosfera—zones congelades del planeta com la neu, el gel marí, el gel d’aigua dolça, les glaceres, els casquets polars i les capes de gel i terreny congelat, com el permafrost—. En aquest últim informe, l’organisme ha destacat la necessitat d’actuar amb caràcter urgent a fi de prioritzar iniciatives oportunes, ambicioses i coordinades que permetin abordar canvis perdurables en els oceans i la criosfera sense precedents. L’emergència climàtica és, per tant, evident.

Ara és el moment de prendre mesures àmplies per evitar els pitjors impactes i aquesta acció pot començar, també, a la universitat. Alguns alumnes d’ESCI-UPF es preparen avui per participar a una marxa convocada per nombrosos col·lectius de la societat civil que promet ser històrica. En més de 150 països, les persones estan fent un pas endavant per donar suport als joves vaguistes climàtics i exigeixen la fi de l’era dels combustibles fòssils. “La crisi climàtica no espera, així que nosaltres tampoc”, asseguren els organitzadors. El moviment Fridays For Future pel clima ha implicat a milions de joves arreu del món, amb les seves vagues escolars i ara, milions d’adults s’hi estan unint “en una gran onada que iniciarà una acció renovada a tot el món”, destaquen.

Aquesta vaga climàtica mundial (Global Climate Strike) és la tercera d’una sèrie de manifestacions globals organitzades per estudiants i ha estat precedida d’una setmana de lluita que va arrencar el passat divendres 20. Durant la setmana, hi ha hagut una sèrie d’activitats i mobilitzacions convocades a tots els territoris, a més de coincidir amb la Cimera d’Acció Climàtica celebrada el dilluns 21.

Una lluita pel futur dels joves

“Estem en un període crucial per al nostre planeta, ja hem arribat massa lluny i estem a punt d’entrar en una etapa de no retorn”, destaca l’alumne d’ESCI-UPF Mariona González i Caparrós.

La joventut està tenint un paper protagonista en la mobilització, “perquè som el futur de la societat, en gran part ens sentim responsables del que passarà en uns anys i som conscients que si no ens mobilitzem per canviar les coses, ningú ho farà per nosaltres”, diu na Mariona González i Caparrós (19 anys), alumna del segon curs del Grau en Negocis i Màrqueting Internacionals (GNMI) d’ESCI-UPF. “Estem en un període crucial per al nostre planeta, ja hem arribat massa lluny i estem a punt d’entrar en una etapa de no retorn, és per això que hem d’evitar que les coses es continuïn fent malament”, destaca.

Na Laia Hoyos i De la cuesta (19 anys), alumna també del segon curs del GNMI d’ESCI-UPF, creu que dissortadament moltes persones “no es molesten en lluitar si alguna cosa no els afecta directament o en un futur proper”. Per això, reclama als adults la seva indiferència en veure “com s’estan enduent per davant el nostre futur, els recursos naturals i sobretot el nostre hàbitat”. I afegeix: “els joves, que som el futur del planeta, som els que ens estem veient més amenaçats i afectats i hem volgut prendre un paper impulsor i protagonista en aquesta lluita fent pressió des de baix”.

L’estudiant reclama també el fet que les persones amb capacitat de decisió, els governs i les empreses “ens haurien d’haver escoltat i haurien d’haver escoltat als científics, però ara que ens han donat l’alerta que tenim poc temps per fer el canvi irreversible, és hora d’actuar posant límits i duent a terme canvis”. Així mateix, destaca que aquesta no és una lluita ideològica ni de bàndols, “és una realitat que ens afecta a tots i totes i que, per tant, és obligació de tots i totes lluitar i canviar”.

Un canvi necessari

Per on començar amb el canvi? Na Mariona reflexiona sobre la dificultat de canviar la mentalitat dels pares o dels avis, però destaca que el més important és que “els joves estiguem conscienciats per poder fer un canvi generacional. Els joves som el futur i som els responsables, en gran part, del que li passi al nostre planeta”. Per això, l’estudiant anima als joves a sumar-se al canvi modificant petites coses el seu estil de vida, per exemple: “no comprar coses envasades en plàstic, portar la nostra pròpia ampolla d’aigua per evitar comprar-ne, evitar l’ús de palletes, no malbaratar el paper i sobretot ser conscients del consum que fem”.

“Unes poques elits i grans multinacionals del primer món són responsables de la causa i l’existència de l’emergència climàtica”, diu l’alumne d’ESCI-UPF Laia Hoyos i De la cuesta.

En aquest punt coincideix amb la seva companya qui apunta a la “necessària reducció del plàstic i els residus ja que, a banda de deteriorar ecosistemes sencers, com a conseqüència estem consumint allò que els animals han menjat (com residus i partícules de plàstic i tèxtils en els peixos), i això acaba sent també una qüestió important de salut”, destaca na Laia. En el terreny polític, l’alumne reclama la necessitat que s’apliquin lleis de justícia climàtica de forma urgent. “Tan sols unes poques elits i grans multinacionals del primer món són responsables de la causa i l’existència de l’emergència climàtica provocada per l’explotació i extracció de recursos en els països del tercer món, que són els que estan patint de primera mà les conseqüències de l’emergència climàtica”.

Les alumnes parlen d’emergència climàtica i no de canvi climàtic. “Un canvi pot ser negatiu o positiu, però el que el moviment reclama és un fenomen que afecta àmpliament a tothom i a gran escala”, assenyalen. Amb els termes ben clars, el futur es presenta com a una oportunitat per a actuar: “som a temps de buscar alternatives, de fer actuar als governs i les empreses, però també cal que la gent prengui consciència de debò i s’informi vertaderament sobre què pot fer per ajudar i què pot fer per reduir el seu impacte de manera individual”, conclou na Laia.

Una mirada pròpia

Alumnes d'ESCI-UPF a la vaga pel clima

Mariona González i Caparrós, a l’esquerra de la imatge, i Laia Hoyos i De la cuesta, a la dreta de la imatge

El fet de saber que “el nostre consum sense control i el nostre ús massiu del plàstic està destrossant el nostre planeta, i el que ve a ser el mateix, està destrossant la nostra casa”, va portar a na Mariona a implicar-se en el moviment Fridays For Future (organitzador de la vaga) i participar en algun dels seus actes i manifestacions anteriors. “No puc evitar pensar que allò que rebutjam i no es pot reciclar ni compostar pot acabar al terra i és com si tota aquesta bossa estigués al llit on dormo o a la taula on dino”, es planteja l’alumna.

Ser testimoni durant anys de la indiferència i la passivitat de les persones davant d’una situació d’emergència climàtica com la que estem vivint i el fet de sentir-se “una mica egoista veient que aquesta era conseqüència del nostre model de consum i accions diàries”, van portar a na Laia a plantejar-se què podia fer que servís per reduir aquest impacte. Així, va començar a participar en petits moviments ecologistes del seu barri i després d’haver participat en alguns actes, xerrades i reunions del moviment Fridays for Future, va decidir implicar-s’hi més a fons en considerar que des del moviment es poden fer accions a major escala i amb més impacte.

 

We also recommend you