LCA4Climate

Preocupació per la crisi climàtica a Espanya

Gairebé nou de cada deu espanyols consideren que el canvi climàtic és un problema molt seriós

  • 20 de Setembre de 2019
  • 2 mins de lectura
Gairebé nou de cada deu espanyols consideren que el canvi climàtic és un problema molt seriós
Foto: Francesco Ungaro, Pexels

Espanya és el tercer país europeu més preocupat pel canvi climàtic, segons l'últim Eurobaròmetre de la Comissió Europea (CE): El 89% dels enquestats a Espanya consideren que el canvi climàtic és un problema “molt seriós”, un 10% més que la mitjana europea.

A #LCA4Climate difonem els avenços en recerca, iniciatives i projectes de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, abordant el canvi climàtic des d’una perspectiva multidisciplinària.

Segons l’últim Eurobaròmetre publicat al setembre, la proporció de persones enquestades a Espanya que consideren que el canvi climàtic és el problema més important a escala mundial ha augmentat en cinc punts percentuals des de 2017, fins al 18% (davant del 23% de mitjana de la UE). En el conjunt de la UE la crisi climàtica és ja el segon problema que més preocupa a la població europea, amb un 92% de les persones enquestades que consideren important que el seu govern estableixi objectius ambiciosos davant l’escalfament global.

El 95% dels enquestats a Espanya dona suport l’objectiu d’aconseguir que la UE no tingui cap impacte climàtic per al 2050.

A Espanya, una gran majoria considera important que el govern prengui mesures per incrementar la quantitat d’energia renovable utilitzada per a 2030 (un 95%, tres punts per sobre de la mitjana de la UE) i que proporcioni ajuda per millorar l’eficiència energètica per a 2030 (un 92%, per sobre del 89% de mitjana de la UE). A més, el 95% dels enquestats (per sobre del 92% de mitjana de la UE) dóna suport l’objectiu d’aconseguir que la UE no tingui cap impacte climàtic per al 2050.

Un 78% de les persones enquestades a Espanya, enfront del 72% de mitjana de la UE, tendeixen a estar més d’acord amb què la reducció de les importacions de combustibles fòssils pot augmentar la seguretat energètica i beneficiar econòmicament a la UE. A més, nou de cada deu persones estan d’acord amb què s’hauria de donar més suport econòmic públic a la transició a energies netes (enfront del 84% de mitjana de la UE) i un 82% creu que l’adaptació als efectes adversos del canvi climàtic pot tenir resultats positius per als ciutadans (enfront del 70% de mitjana de la UE).

Acció pel clima

Sintonitzant amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 13: Acció pel clima, un 79% de les persones enquestades a Espanya afirma haver pres mesures per lluitar contra el canvi climàtic en els últims sis mesos, fet que suposa un augment de 17 punts percentuals respecte a 2017 i representa un 19% més que la mitjana europea.

Segons el document elaborat per la CE, un 31% (enfront del 37% de mitjana de la UE) utilitza de forma periòdica alternatives ecològiques al seu cotxe particular, un 12% més que el 2017, i la proporció de persones que han instal·lat equipament a la seva llar per a controlar i reduir el seu consum d’energia ha augmentat un 10% des de 2017, fins al 18% (en comparació del 16% de mitjana de la UE).

Esforços globals

Els resultats de l’últim Eurobaròmetre mostren, per tant, que l’adaptació al canvi climàtic és una preocupació creixent a Espanya, on els enquestats demanen accions concretes per contribuir a la seva mitigació. Aquestes reivindicacions sintonitzen amb els esforços globals per abordar i gestionar els impactes i riscos del canvi climàtic a les portes de la celebració de la Cimera sobre l’Acció Climàtica de l’ONU, el pròxim 23 de setembre.

También te puede interesar