ESCI-UPF

Dia de la dona

Igualtat de gènere, a la recerca de la normalitat

  • 08/03/2019
  • 2 mins reading time
D’esquerra a dreta: Daniel Faura, Susana Dabán i Eva Aldeguer / Foto: Arxiu ESCI-UPF

En el marc de les activitats de la Setmana de la Igualtat, l’assignatura de Responsabilitat social corporativa del GNMI, la Càtedra Mango d’RSC i la Comissió d’Equitat de Gènere del Col·legi d’Auditors de Catalunya van organitzar ahir una xerrada per debatre com normalitzar el rol de la dona en el món laboral.

Amb el títol “L’equitat de gènere en la professió d’auditoria”, van participar explicant la seva experiència professional: Eva Aldeguer, sòcia de Marca Cardinal Audit i membre del consell directiu del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya; Susana Dabán, sòcia de Mazars Auditors i membre del mateix consell directiu del Col·legi de Censors; i Daniel Faura, soci fundador de Faura Casas Auditors i president de l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID).

Aldeguer va començar la seva exposició reconeixent que, des del consell directiu del Col·legi, s’ha volgut potenciar el rol de la dona en la institució amb la creació d’una Comissió d’Equitat de Gènere de la que tant ella com Dabán formen part. El problema per a aquesta directiva és que “manquen referents femenins en el sector”. Estudien i comencen a treballar un nombre semblant d’homes i dones. Amb el temps, però, la realitat és que les dones acaben abandonant o no prosperant en la seva carrera professional. La raó? “La dificultat de combinar la vida professional i la personal i familiar”, sentencia Aldeguer.

Per això, el Col·legi d’Auditors s’ha proposat potenciar la presència femenina en el sector. És una manera “de recuperar talent, que es queda pel camí”, apunta la sòcia de Marca Cardinal Audit. I aquesta recuperació de talent no s’ha de basar a canviar homes per dones. En cap cas. Es tracta “d’aconseguir un canvi cultural i social” que acabi arribant a les empreses, on ara mateix hi ha una norma no escrita segons la qual “el lideratge masculí és millor”.

Aldeguer va apuntar solucions de les que “també els homes es podrien beneficiar”. La professió d’auditoria, va dir, funciona principalment per projectes, “i això permet una flexibilitat horària”, que gràcies a les noves tecnologies també es pot traslladar al lloc de feina: és perfectament plausible treballar des de casa.

Per la seva part, Susana Dabán va explicar la seva pròpia experiència personal. Va començar el discurs alabant la iniciativa de Dream gap que ha creat Mattel, la fabricant de les Barbie. Dabán considera que si no s’anima i educa a les noies des de petites conforme no hi ha feines masculines ni femenines, no s’aconseguirà resoldre el problema de la desigualtat de gènere. I va avisar que, tot i la millora que hi ha hagut en relació al rol que juga la dona en la societat actual, és lluny d’haver-se normalitzat. Va posar l’exemple del món tecnològic i del desenvolupament de la intel·ligència artificial. Un sector on no hi ha dones i tots els inputs que reben les màquines en aquest procés de creació i d’aprenentatge digital és masculí.  

Més enllà d’aquest avís, Dabán, dirigint-se especialment a les estudiants, va sentenciar que la clau és “ser econòmicament lliures i independents”. Si no gaudeixen d’aquesta llibertat, difícilment podran optar a un desenvolupament professional i personal en igualtat de condicions.  

Aquesta sòcia de Mazars Auditors va explicar també com ha pogut combinar el desenvolupament professional a nivell directiu amb ser mare. En el seu cas, va pactar amb la seva parella que seria ell qui demanaria la reducció de jornada. Així doncs, una cosa va quedar clara a la sessió: per aconseguir aquest canvi de mentalitat, és imprescindible l’ajut i col·laboració dels homes.

En aquesta sentit, el testimoni de Daniel Faura va ser molt significatiu. Va explicar com a la seva empresa, segons s’escala en les responsabilitats, van desapareixent les dones de l’organigrama. Hi ha molt per fer, però es poden fer coses. I va posar l’exemple de com han permès a una de les quatre sòcies de la companyia seguir al seu costat, tot i que al seu marit l’han expatriat en nombroses ocasions. El teletreball és, avui dia, una bona solució, tal i com havia apuntat Aldeguer prèviament.

We also recommend you