ESCI-UPF LCA4Climate

Conclusions de la COP24

  • 14/01/2019
  • 1 min reading time
COP24 foment sostenible Iñaki Gili
Iñaki Gili, responsable de mitigació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Foto: Foment Sostenible

La Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF participa en la sessió informativa sobre els resultats de la COP24, organitzada per la Fundació Empresa i Clima (FEC), amb la col·laboració de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

Un mes després del punt final a les negociacions de la COP24, celebrada del 3 al 14 de desembre de 2018 a Katowice (Polònia), actors governamentals, empresarials i acadèmics, incloent-hi la Càtedra UNESCO ESCI-UPF, es reuneixen a la sessió informativa sobre les conclusions de la COP24. Aquesta reunió ha analitzat les conclusions i resultats de la Cimera del Clima, i de quina manera afecten a tots els sectors empresarials. La seu del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha acollit la sessió, que ha comptat amb la presència de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la directora de la FEC, Elvira Carles. «Per avançar en el canvi climàtic, les polítiques energètiques són clau. Volem impulsar els canvis necessaris per resoldre els nostres reptes en aquest àmbit, tot impulsant les energies renovables, entre d’altres,» ha destacat Subirà.

El responsable de mitigació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Iñaki Gili, ha explicat els acords assolits i el marc de negociació de la Cimera, destacant, entre d’altres, els objectius principals de la COP24: aprovar el ‘rulebook’ o reglament d’aplicació de l’Acord de París i aconseguir uns plans estatals de reducció d’emissions més ambiciosos, d’acord amb l’últim informe científic de l’IPCC. Gili ha destacat el fet que les negociacions no han incorporat les conclusions del coneixement científic de l’informe de l’IPCC per mantenir l’escalfament global per sota dels 1,5 ºC pel bloqueig dels Estats Units, l’Aràbia Saudita, Rússia i Kuwait.

Així mateix, Gili ha explicat que s’ha aconseguit aprovar un reglament únic, el conjunt de normes que hauran de seguir els estats per assolir l’Acord de París, i s’han pogut abordar els problemes de diferenciació entre països i la manca de nous compromisos de finançament. A banda, s’ha instaurat un sistema homogeni de càlcul de les emissions i rendició de comptes, d’acord amb l’IPCC. El sistema no serà obligatori per a tothom fins al 2031, per tal de donar temps a tots els països per adaptar-s’hi. Amb tot, ha destacat que el resultat de la COP24 és millor que moltes previsions però massa curt per a les necessitats del món.

Finalment, la taula rodona amb representants empresarials participants en la COP24 ha reunit al director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària la Caixa, Jordi Portabella i Calvete, la directora de Canarias Sostenible, Dinnorah Suárez, i el director de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF, Pere Fullana i Palmer. Durant la seva intervenció, Fullana i Palmer ha destacat la importància de la recerca, la divulgació i l’educació científica des de la universitat, l’administració pública i el sector privat. A banda, ha subratllat la necessitat d’unir esforços des de les universitats, donat que només cinc universitats espanyoles han participat com a observadors en la COP24, incloent-hi la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Fullana també ha cridat l’atenció sobre «el gran paper que les dones estan fent a les COP, amb un nivell de compromís aparentment més alt que els homes».

We also recommend you