LCA4Climate

Economia circular al sector de la moda

O com crear una moda sostenible que beneficiï a empreses, societat i medi ambient

  • Llúcia Ribot, 30 de Maig de 2019
  • 2 mins de lectura
moda sostenible economia circular
Foto: 'March for Jobs, Justice and the Climate,' 5 juliol 2015 Toronto, Canadà. Shutterstock

El dia comença despertant-nos entre llençols, agafant una tovallola per rentar-nos la cara, obrint l'armari i escollint un 'look', si pot ser, a la moda. La roba, els tèxtils i les fibres s'han convertit en una necessitat quotidiana. Mentrestant, el malbaratament i la contaminació que provoca la seva producció és un problema global.

Així ho adverteix l’informe ‘Circular Fashion Advocacy‘ publicat per Ecopreneur.eu, la Federació Europea de Negocis Sostenibles, que destaca que el model actual d’economia lineal és insostenible, amb només l’1% de fibres reciclades. La forma en què es produeix i s’usa la roba avui en dia és extremadament malbaratadora i contaminant: “en el model actual d’economia lineal, s’extreuen grans quantitats de recursos no renovables per produir peces que sovint es fan servir només per un curt període de temps, després de la qual cosa es descarten”, assenyala l’informe. Per això, reclama que és hora de passar a un model de negoci circular en la moda en el qual, després del seu ús, la roba, els tèxtils i les fibres es transformin en recurs reciclat evitant el malbaratament.

Ecopreneur.eu proposa accelerar i generalitzar una economia de la moda circular a Europa a partir de polítiques d’innovació, incentius econòmics i un marc regulador comú per a la transparència i la traçabilitat, el disseny circular i la millora de l’estat del final dels residus en la UE. A més d’aplicar polítiques comercials destinades a facilitar l’exportació de productes semiacabats i residus tèxtils reutilitzables, classificats als països productors, i evitar impactes socials negatius en els països productors. Finalment, l’informe encoratja els convenis, compromisos i estàndards a involucrar les parts interessades: “demanem a la indústria de la moda que treballi conjuntament en aquesta agenda circular de promoció de la moda”.

‘Make Fashion Circular’

L’objectiu de crear un marc propici per transformar la indústria en un model circular també és compartit per la Fundació Ellen MacArthur, que impulsa la col·laboració entre els líders de la indústria i altres parts interessades clau per crear una economia tèxtil adequada per al segle XXI, a través del projecte ‘Make Fashion Circular’. La seva ambició és garantir que la roba es fabrica amb materials segurs i renovables, que augmenta el seu ús i que la roba vella es converteix en nova.

“Cada any es perd un valor estimat de 500 mil milions de dòlars a causa de que la roba gairebé no s’usa i poques vegades es recicla”.

“Cada segon, l’equivalent a un camió d’escombraries de tèxtils s’aboca o es crema. Cada any es perd un valor estimat de 500 mil milions de dòlars a causa de que la roba gairebé no s’usa i poques vegades es recicla. Si res no canvia, per al 2050 la indústria de la moda consumirà una quarta part del pressupost mundial de carboni”, expliquen. A més, “el rentat de roba allibera mig milió de tones de microfibres plàstiques a l’oceà cada any, equivalent a més de 50 mil milions d’ampolles de plàstic”.

Per resoldre aquesta situació, la Fundació proposa un sistema en el qual la roba està dissenyada per durar més temps i usar-se més, llogant-la, revenen-ta o reciclant-la més fàcilment. A més d’evitar que s’alliberin substàncies tòxiques o contaminants quan es produeix i s’usa la roba.

Consum responsable

Com a consumidors, també podem optar per vestir-nos d’una forma més sostenible. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), planteja alguns consells per contribuir al canvi: preguntar-te si de veritat necessites comprar roba nova; tenir cura de la roba perquè duri més; triar roba feta de materials sostenibles amb certificació ecològica, de comerç just o materials reciclats; apostar per marques de roba ètica; allargar la vida de les teves peces, donant-les o canviant-les; i finalment, reciclar-la a un punt net o dipositar-la en algun dels contenidors de roba que trobaràs a la teva ciutat.

També et pot interessar