ESCI-UPF

25N

L’alumnat d’ESCI-UPF reflexiona sobre la violència masclista

Laia Serradell, responsable de la Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF, parla de les últimes actuacions en contra de la violència masclista a Espanya, i explica com s’han treballat diverses d’aquestes situacions que s'han fet virals a les xarxes amb els alumnes del GNMI i del BDBI.

Un any més, el 25 de novembre commemorem el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència vers les Dones. Malauradament, aquest any ha estat marcat novament per agressions comeses contra les dones i per un debat polític molt aferrissat sobre la Llei de Garantia Integral de Llibertat Sexual, més coneguda com la llei de «Només sí és sí», que va entrar en vigor el passat 7 d’octubre.

Aquesta llei regula els deures de prevenció i sensibilització en l’àmbit laboral, i equipara les víctimes de violències sexuals a les víctimes de violència de gènere o terrorisme.

La llei és una molt bona oportunitat per avançar en la matèria, però sembla que té un buit legal que està provocant una conseqüència indesitjada: la reducció de la pena per a alguns condemnats. Des que va començar a aplicar-se, una quinzena d’agressors condemnats amb la legislació antiga han obtingut una rebaixa automàtica a les seves penes.

La Ministra d’Igualtat Irene Montero ha criticat durament aquestes actuacions, fet que ha provocat la resposta del Consell General del Poder Judicial i d’altres associacions professionals de jutges. Sembla, doncs, que aquest debat seguirà obert fins que hi hagi unificació de doctrina i/o una modificació de la llei. Estarem pendents als esdeveniments, amb l’esperança que la solució vingui per la protecció de les víctimes i no per l’absolució dels seus agressors.

D’altra banda, davant la necessitat d’acostar la informació sobre violència masclista a la gent jove, el Ministeri d’Igualtat ha posat en marxa un Punt Violeta virtual a TikTok, que dona recursos a les víctimes, però també a les persones del seu entorn, com ara amistats o familiars. Així, quan una persona fa cerques de termes com #ViolenciaMachista o #ViolenciaContraLaMujer, la pàgina ofereix un servei d’informació sobre violència masclista anunciant els serveis del 016, els serveis d’emergència i la Guía Punto Violeta.

Malauradament, les agressions contra les dones segueixen sent habituals, tant a la ficció com a la vida real. Per això, aquest any hem volgut reflexionat amb l’alumnat sobre diverses situacions de violència que s’han fet virals a les xarxes i escoltar quina opinió els mereixien.

Per als exemples de ficció, els alumnes han analitzat escenes de la popular sèrie d’HBO Euphoria i un fragment del videoclip All Too Well de Taylor Swift. D’altra banda, també han parlat d’un parell de situacions viscudes en el podcast Cariño, ¿pero qué dices?, de Risto Mejide i Laura Escanes, del polèmic vídeo dels crits dels estudiants d’un Colegio Mayor de Madrid i del cas de la streamer Amouranth, que revelar en un directe de Twitch que patia abusos per part de la seva parella.

Finalment, ja han començat els cicles del Taller d’Igualtat que porta a terme la Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF amb la participació d’un bon nombre d’alumnes dels graus en Bioinformàtica i en Negocis i Màrqueting Internacionals. Si vols recuperar el taller que ja s’ha realitzat, pots consultar-ne els materials a Aulaesci (dins l’espai ESCI-UPF Igualtat). I si t’agradaria participar en les properes sessions, només cal que estiguis atent/a a les comunicacions que es faran des de la Unitat d’Igualtat.

 


Has patit una situació de violència masclista o LGBTIfòbica a ESCI-UPF? En coneixes algun cas? Contacta’ns!

We also recommend you