ESCI-UPF

La universitat més enllà de les aules

ESN Júlia Amigó
Júlia Amigó (al centre a baix) amb el grup de voluntaris d'ESN-UPF. / Foto: Júlia Amigó

Júlia Amigó, alumna de 4t del GNMI, explica com, sovint, molts estudiants desconeixen el munt d’activitats i associacions que la universitat posa al seu abast. En el seu cas, ella va descobrir ESN al marxar d’Erasmus i, ara que ha tornat, explica com és la seva experiència com a voluntària.

Et consideres una persona emprenedora i t’agradaria exprimir aquest esperit? Apunta’t a l’E-Society! No n’has tingut prou amb les classes del Joan Pere Plaza i t’agradaria conèixer més a fons la Unió Europea? Apunta’t a l’European Union Society! Tens depressió post-Erasmus i ganes de conèixer estudiants internacionals? Apunta’t a ESN! Ets l’amic del grup que no es perd cap festa universitària? Apunta’t a la Pompeufarra!

Sabies que totes aquestes associacions d’estudiants existien? Jo tampoc.

A part d’un títol, a l’acabar la carrera, el pas per la universitat et dona molt més del que s’aprèn a les aules: t’aporta un munt de beneficis i sobretot t’obre moltíssimes portes que la majoria no sabem ni que existeixen. Jo mateixa, aquest quart any n’he descobert una: ser voluntària. I com he arribat fins aquí?

Quan vaig marxar d’Erasmus a Suïssa a tercer, durant la primera setmana d’integració a l’universitat per els alumnes d’intercanvi, vaig descobrir ESN (Erasmus Student Network). Es tracta d’una associació d’estudiants europea sense ànim de lucre que es dedica principalment a organitzar activitats per les alumnes que venen d’intercanvi.

A l’haver marxat fora de casa durant tant de temps i arribar a un país on no coneixia pràcticament ningú, vaig agrair moltíssim tenir el recolzament dels alumnes locals de l’associació. A través d’ells vaig descobrir una mica més Suïssa i la seva cultura, i vaig conèixer als que acabarien sent els meus amics durant tot el trimestre.

Quan vaig tornar a la vida de Barcelona, un dia vaig acabar per casualitat a la pàgina d’associacions d’estudiants de la Pompeu, on vaig veure que hi havia ESN-UPF (com bé diu el seu nom, ESCI-UPF forma part del grup UPF i, per tant, la gran majoria d’activitats que ofereixen a la Pompeu també estan al nostre abast). No vaig dubtar-ho ni un segon i vaig anar corrents al seu Instagram per inscriure’m a l’associació. Passat el recruitment d’estudiants que es du a terme al setembre, em van agafar per formar part de la seva petita família.

Ara ja hi porto poc més d’un parell de mesos i gràcies al fet de ser voluntària he tingut l’oportunitat de fer un munt de coses i conèixer a molta gent, tant als coordinadors locals com als Erasmus internacionals. A vegades la gent em pregunta: “Però tu estàs fent un Erasmus a Barcelona, o què?” Vist des de fora, els teus amics ho perceben com si estiguessis fent un petit Erasmus a Barcelona (i en part és cert!), però des de dins, te n’adones de tot el que suposa i fa que t’hi vulguis involucrar encara més.

Els voluntaris d’ESN ens organitzem en diferents comitès des dels que ajudem a coordinar diverses activitats per integrar als estudiants internacionals: cultura, esports, Buddy Program, ComCom (comunicació i xarxes socials), etc. Fins i tot tenim comitès a nivell de tot Barcelona, on col·laborem amb les ESN de la UPC, la UAB i la UB.

Organitzem activitats setmanals pels alumnes internacionals; fem formacions i team buildings; alguns voluntaris assisteixen a esdeveniments amb associacions ESN de tota Europa; i tenim diversos partnerships a nivell local i internacional.

Fins i tot tenim una associació agermanada, ESN Unicatt Milano, on precisament el mes passat els seus coordinadors em van acollir a casa d’un dels voluntaris italians de la secció i vaig tenir la sort de passar un cap de setmana amb la seva associació i els seus propis alumnes d’Erasmus.

Després d’haver compartit una petita part de tot el que m’ha aportat ser voluntària a ESN, pot ser que aquesta no sigui una associació que cridi l’atenció a tothom. Però això no és problema! La UPF ofereix l’oportunitat de formar part d’un munt d’organitzacions amb objectius completament diferents, i mai és tard per formar-ne part!

En definitiva, m’hagués agradat sortir de la meva zona de confort i explorar les oportunitats que tenim a l’abast molt abans, i sobretot saber de l’existència de totes aquestes oportunitats, ja que a vegades queden una mica amagades i quan les descobreixes, ja és massa tard.

Sigui formant part d’un voluntariat o no, es tracta de fer-te teva l’experiència universitària. A mi ESN-UPF m’ha canviat la percepció de com viure-la i és que, al final, la universitat va més enllà de les aules.

We also recommend you