ESCI-UPF

Records russos

  • 21/09/2022
  • 1 min reading time
Ucraïna Rússia Ribas
Foto: Pixabay (WikiImages)

Quan fa una mica més de mig any de la invasió russa, la guerra d’Ucraïna és un desastre humanitari sense pal·liatius. Aquesta setmana, Ucraïna ha contraatacat fort i està recuperant terreny. Rússia ha respost bombardejant centrals elèctriques i infraestructures hidràuliques. Tot és incert i no crec que ningú pugui pensar que no queda guerra per temps.

Ahir Ursula von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, va fer un discurs important a Estrasburg deixant clara la posició europea al costat d’Ucraïna i admetent que la guerra contra Ucraïna és també una guerra contra tots els europeus.

Pràcticament a la mateixa hora del discurs de l’Estat de la Unió de von der Leyen, Vladímir Putin i el president xinès Xi Jinping exhibien amistat i unitat a Samarcanda. Fa un parell d’anys s’emfatitzava que Europa estava agafada enmig de la pugna entre els Estats Units i la Xina, amb el risc d’esdevenir irrellevant en termes geopolítics i tecnològics.

La pandèmia va palesar la dependència europea de la indústria xinesa, que va arribar a l’extrem de no tenir respiradors i mascaretes per fer front al primer cop. Ara la guerra d’Ucraïna ha fet el mateix, amb el gas rus. Si em permeten el jocs de paraules, una mica daltònic, la transició verda s’ha posat vermella, perquè han saltat totes les alarmes. Al risc de desacoblament i fragmentació de l’economia mundial a nivell econòmic, comercial i d’estàndards tecnològics s’hi sumen els temes energètics.

 

Continua llegint →

We also recommend you