ESCI-UPF

Torna el viatge d’estudis a Brussel·les

  • 26/07/2022
  • 3 mins reading time

Els dies 4, 5 i 6 de juliol, un grup d’estudiants del GNMI va participar al viatge d’estudis a Brussel·les, en el marc del mòdul Jean Monnet - EUKIT, amb l’objectiu de conèixer de primera mà algunes de les institucions de la UE i descobrir el teixit organitzatiu del Quartier européen, al cor del sistema polític de la UE.

Havent sortit ben d’hora dilluns al matí, arribàvem sobre les 9 a l’aeroport de Brussel·les, on ja es podia percebre entre nosaltres la il·lusió i les ganes de comprovar com tot el que havíem vist durant el curs d’Integració Europea tenia un rerefons tan extens i complex com apassionant. El que ens podíem imaginar a classe eren grans edificis plens de buròcrates plurilingües, molt atrafegats i envoltats de banderes europees. I, encara que no tan caricaturitzat, la imatge no distava gaire del que es veia al Quartier Européen mentre passejàvem de camí a la primera visita, la Comissió Europea.

En arribar a l’edifici Centre des Conférences Albert Borschette, situat al carrer Froissart, ens va rebre Chiara Bacci, responsable de polítiques de la Unitat de Crim Financer (DG FISMA), que va fer una breu introducció sobre el sistema polític comunitari i va parlar del vèrtex executiu del triangle institucional de la UE. Més tard, i després d’una petita pausa, vam escoltar a Timothée Sautter, responsable de polítiques de la Unitat d’Estatègia Comercial (DG TRADE), que possiblement pel fet de tractar un àmbit més proper al nostre i amb potencial per desenvolupar-hi la nostra carrera professional, va generar un debat molt fructífer amb moltes preguntes i respostes entre ponent i estudiants.

L’endemà, esmorzant tots junts a l’hotel, ens preparàvem per a la visita a l’ambaixada d’Andorra al Benelux, situada a l’últim pis d’un edifici del mateix carrer Froissart. Allà, l’ambaixadora Esther Rabassa i el seu equip ens van donar la benvinguda i ens van fer quatre pinzellades de la relació actual entre Andorra i la UE. En acabar, molts vam coincidir, com a reflexió general, que “el País dels Pirineus” tot i ser petit es fa escoltar, i això el fa gran dins d’un sistema extens i complicat. Abans de marxar, ens van mostrar l’oficina on treballa l’equip, un espai modest i de pocs metres quadrats al bell mig de la ciutat de Brussel·les on, com recordava l’ambaixadora Rabassa, “no hi imperen les lleis belgues, sinó les andorranes”.

A la tarda, teníem programada una visita a la Universitat Catòlica de Lovaina, que malauradament es va cancel·lar per motius sanitaris derivats de la COVID-19. Això, però, no va impedir que molts estudiants agaféssim el tren igualment per arribar a la ciutat flamenca de Lovaina, coneguda per la universitat i per ser la capital de la cervesa, on vam passejar pels seus carrers plens d’història.

Al vespre ens vam trobar de nou a Brussel·les per sopar junts i provar alguns dels plats típics de la gastronomia belga. Com no podia ser d’altra manera, vam fer baixar el sopar en una cerveseria de la zona on servien desenes de tipus de cervesa. I és que a Bèlgica, on la cervesa és la beguda nacional per excel·lència, és ben certa i literal la frase “per a gustos, cerveses”.

Dimecres començàvem el dia aviat per arribar puntuals al Parlament Europeu, un dels dos òrgans legislatius, fent costat al Consell de la UE, que per mitjà de 705 membres europarlamentaris (MEPs) representa a més de 447 milions de persones dels 27 països membres. Durant la visita ens va acompanyar un funcionari del Parlament Europeu que ens va oferir una xerrada contextual i força entretinguda sobre el procés d’integració europeu a partir dels fets històrics més rellevants. Tot seguit, vam continuar la visita des de l’hemicicle on se’ns van comentar algunes de les curiositats i anècdotes dels plenaris aprofitant que aquella setmana les orelles europees estaven a Estrasburg.

A la tarda esperàvem visitar l’oficina d’ACCIÓ a Brussel·les, però desafortunadament també es va acabar cancel·lant a causa de la pandèmia. Així, molts dels estudiants vam decidir continuar descobrint la ciutat, alguns amb guia turístic i altres pel seu compte, cosa que ens va permetre aprofitar al màxim les últimes hores a la capital europea.

All in all, aquesta ha estat sens dubte una experiència molt profitosa en tots els sentits, sobretot acadèmics i professionals, i valorem molt positivament que activitats com aquesta s’incloguin dins de l’oferta formativa de la universitat, ja que justament estenen l’àmbit formatiu més enllà de l’estrictament acadèmic i curricular. Creiem que el viatge d’estudis a Brussel·les és una oportunitat magnífica per a què els estudiants del GNMI entenguin millor i coneixin de primera mà el sistema polític de la UE.


Núria Allué, alumna de 2n del GNMI
Marta Brugué, alumna de 2n del GNMI
Carmen Gil, alumna de 2n del GNMI
Xavier Trilla, alumne de 3r del GNMI

We also recommend you