ESCI-UPF

El salari ha de donar per viure

  • 30/05/2022
  • 1 min reading time
Treballadors Salaris Ribas
Foto: Freepik (wavebreakmedia_micro)

La falta de treballadors en el sector turístic és un dels problemes del moment. Resulta que, després de la pandèmia, costa arrencar i no es troben prou cambrers, cuiners, personal de neteja, personal d’atenció al públic, etc. per poder tornar a obrir completament els negocis de temporada. És un problema a tot arreu, però especialment cridaner a les Illes Balears. I Eivissa, terra de rècords, en aquestes coses sempre va davant de tot.

La vicepresidenta i ministra de treball del govern espanyol Yolanda Díaz ha entrat en el debat i ha dit als empresaris que “paguen más”. Vaig tenir un segon d’alegria perquè vaig pensar que la senyora Díaz havia llegit el meu article de fa quinze dies on deia que si els hotelers no troben prou treballadors perquè l’habitatge és molt car, els havien de pagar prou per poder pagar el lloguer i viure a preus de mercat o tancar. Però de seguida vaig recordar que la frase de Yolanda Díaz és la traducció de la que va pronunciar el president americà Joe Biden l’any passat: “pay them more”.

El tema és seriós i vull fer tres apunts al respecte. Primer, el capitalisme funciona a partir de la iniciativa emprenedora i el risc dels empresaris i funciona retribuint cada factor de producció amb el seu preu de mercat, en el cas del treball el salari.

 

Continua llegint →

We also recommend you