ESCI-UPF

La meva experiència a Brussel·les

Erasmus Brussel·les
L'alumna Carla Niubó (la segona per l'esquerra, a baix) amb les alumnes del GNMI Mercè Llunell i Abigail Asmah i el seu grup d'amics de l'Erasmus. / Foto: Carla Niubó

Aquest curs, l’alumna del GNMI Carla Niubó ha marxat d’intercanvi a la universitat ICHEC, a Brussel·les. En aquest article comparteix com ha estat l’aventura d’estudiar, viure i fer amics des de la capital europea.

Durant aquest primer trimestre de 4t he estat alumna d’Erasmus a la universitat ICHEC Brussels Management School situada a la capital europea, Brussel·les (Bèlgica). Sempre havia volgut marxar d’intercanvi fora d’Europa, però degut a la COVID-19 finalment vaig apostar pel programa Erasmus perquè tenia molt clar que volia marxar on fos i gaudir de l’experiència abans d’acabar el grau.

Vaig escollir Brussel·les per diferents raons: la seva localització al centre d’Europa i la bona comunicació, pel francès com a llengua més utilitzada, per ser la ciutat on es troben les institucions europees i la multiculturalitat que comporta i, per últim i no menys important, la fama de la xocolata i les cerveses belgues.

La universitat i les classes

Aquest any a ICHEC hem estat uns 80 alumnes d’Erasmus i d’altres programes de mobilitat internacional. Sobretot al principi vam participar en diferents activitats organitzades per la ESN (Erasmus Student Network) per tal de conèixer a gent. Recomano fer-se la targeta de la ESN, ja que gràcies a això vam poder gaudir de múltiples descomptes com ara de Flixbus o Ryanair. Val molt la pena si tens ganes de viatjar!

La universitat té dos campus: el de Montgomery situat al centre, i el d’Anjou a les afores i on teníem la majoria de classes. Durant aquests mesos he cursat cinc assignatures, totes en anglès i cadascuna amb uns criteris d’avaluació diferents. Algunes amb examen final (escrit o oral) i d’altres només amb treballs. La freqüència d’entregues també era diferent en cada assignatura, algunes tenien activitats setmanals i d’altres només un o dos treballs llargs per semestre.

Per altra banda, el nivell de dificultat no és molt alt, però pot variar segons cada assignatura. Juntament amb les dues companyes d’ESCI-UPF que també marxaven d’intercanvi a l’ICHEC vam demanar consell i opinió a alumnes del GNMI que van estar a Brussel·les en anys anteriors per tal de fer una elecció encertada.

L’allotjament i el transport

Vam començar a buscar allotjament amb temps. A Bèlgica hi ha diferents opcions, però la més freqüent és la de viure en un kot. Es podria dir que és una petita residència d’estudiants o casa on es comparteixen diferents zones, com poden ser la cuina o els banys.

Nosaltres vam optar per una petita residència anomenada Casa la Cantus, situada al barri d’Ixelles, conegut per ser el barri dels estudiants, ja que és on es troben les universitats més grans de Brussel·les i hi ha molt ambient. És una residència de 19 habitacions, cadascuna amb lavabo i dutxa propis i la cuina és compartida amb les quatre persones de la planta. Hi hem estat molt a gust, és molt acollidora i la recomanem molt.

En general, el preu de l’allotjament es troba entre els 500 – 700€, però considero que s’ha d’escollir el lloc per la ubicació, les prestacions i la comoditat, i no només pel preu. Al final és important estar còmode a l’apartament o a la residència, ja que hi passes moltes hores.

El preu del transport públic pels estudiants dins de la zona de Brussel·les és molt barat. Tan sols vam haver de pagar al principi de curs un total de 17€ per la targeta de transport anual. La coordinadora de la universitat ens va donar la documentació i informació necessària per obtenir-la.

Fer amics d’altres països

Des del primer dia a la universitat ja vam començar a conèixer gent: a les classes, durant el break, al tram tornant cap a la residència, etc. També van ajudar molt les activitats organitzades per la ESN, com ara el tour per la ciutat de Brussel·les, el meet your buddy o l’international dinner.

L’Erasmus és una molt bona oportunitat per practicar i millorar l’anglès i altres idiomes. Procura relacionar-te amb gent d’altres països per molt que a vegades impliqui més esforç. Jo per exemple he conegut a gent d’Itàlia, Alemanya, Suècia, Uruguai, Dinamarca, Estats Units, Corea, Bèlgica… Es pot aprendre molt de les altres cultures, aprofita-ho!

Festes i oci nocturn

Durant els moments on les restriccions de la COVID-19 no permetien anar a discoteques, hem anat a festes organitzades a altres universitats, residències, cases o apartaments. A més a més, amb els amics més propers ens reuníem més freqüentment per anar a bars a prendre unes cerveses o per sopar. Durant els mesos d’octubre i novembre els clubs van poder obrir i els que més recomano són Nua, un pub amb sala de ball i karaoke, i Mirano un club gran on depenent del cap de setmana fan un tipus de música o altre.

Abans que arribés el fred, el dijous era el dia d’anar a Plux. Des de la tarda fins aproximadament la una de la matinada, a la plaça de Luxemburg (situada davant del Parlament Europeu) s’organitza un afterwork ben singular. Els bars que rodegen la plaça posen música creant un ambient festiu i estan plens de gent. Hi ha sobretot estudiants d’Erasmus i treballadors provinents d’arreu del món. És un bon lloc per conèixer a gent, tothom hi està convidat! De fet, és on els treballadors de la Unió Europea solien fer networking després de la jornada laboral.

Turisme per Bèlgica i viatges

He aprofitat molt l’estada a Brussel·les per visitar i conèixer altres ciutats de Bèlgica. De la zona de Flandes (flamenca) he visitat Anvers, Gant, Bruges i Lovaina. De la zona de Valònia (francòfona) he estat a Waterloo i Dinant. Per Bèlgica m’he mogut sempre amb tren: la comunicació és molt bona, amb una alta freqüència i comoditat.

També he pogut fer diferents viatges fora de Bèlgica amb el grup d’amics de la universitat. Al tenir dos aeroports a prop, el de Brussel·les Zaventem i el de Brussel·les Sud Charleroi, el ventall de destinacions era molt ampli. I, a l’organitzar-ho amb antelació, hem pogut viatjar a molt bon preu. Hem estat a París (3h amb bus), Viena, Bucarest, Bolonya i Copenhaguen.

Per acabar recomano els gofres de Maison Dandoy, que han sigut el nostre berenar preferit, també les patates fregides amb la salsa andalouse i quedar amb els amics al Delirium per provar diferents tipus de cerveses!

We also recommend you