ESCI-UPF

L’OTAN, Rússia i els guanyadors del canvi climàtic

  • 17/02/2022
  • 1 min reading time
Escalfament Àrtic Carreras
Foto: Pixabay (12019)

¿Hi ha guanyadors de l’escalfament global? ¿Que no som tots perdedors? Doncs no. La immensa majoria dels habitants del planeta són perdedors, però hi ha guanyadors: són pocs i molt poderosos.

Tots els treballs dels experts, recollits sistemàticament pel Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, apunten sempre en la mateixa direcció: la part de la Terra que més s’escalfarà és el casquet polar àrtic i les seves àrees circumdants, molt per sobre del que patirà l’Antàrtida. De fet, el món per damunt del paral·lel 50 de l’hemisferi nord notarà l’escalfament de la superfície de la Terra d’una manera més intensa que les àrees temperades i tropicals i que l’hemisferi sud, però els seus efectes seran percebuts majoritàriament com a positius pels habitants d’aquesta part del planeta.

El perill de guerra a Ucraïna ha posat els grans interessos estratègics de Rússia, la Unió Europea i els Estats Units damunt de la taula. En termes econòmics es tracta del proveïment de gas natural. En termes militars es tracta de fixar on hi ha la frontera de l’OTAN i on Rússia considera que és segura o amenaçadora. De sobte, els grans desafiaments globals han esdevingut transparents.

 

Continua llegint →

We also recommend you