ESCI-UPF

D’Erasmus a Dinamarca

Erasmus Dinamarca
Xavier Trilla, alumne del GNMI, de ruta per Dinamarca amb altres amics internacionals. / Foto: Xavier Trilla

Xavier Trilla, alumne del GNMI, comparteix la seva experiència d’Erasmus a Dinamarca. L’estudi, les festes, els nous amics d’arreu del món. Un munt de recomanacions molt útils per a tots els que vulguin triar aquesta destinació en un futur.

Durant els últims cinc mesos he estat vivint i estudiant a Copenhaguen (Dinamarca) gràcies al programa Erasmus+ d’intercanvi d’estudiants de la Unió Europea. Això m’ha permès conèixer estudiants d’arreu del món, practicar altres llengües i gaudir d’una experiència internacional en un país nou i una ciutat nova.

Havent tornat, m’agradaria recollir alguns consells, anècdotes viscudes i informació rellevant  que puguin ser útils per als estudiants que es plantegen viatjar a Dinamarca els anys vinents. Com és viure i estudiar a Dinamarca? Com són els danesos? És molt car Copenhaguen? Se surt molt de festa? Intentaré respondre algunes de les preguntes més freqüents que m’han fet en arribar després d’una estada ràpida i curta, però molt enriquidora.

Per què Dinamarca? I per què Copenhaguen?

El país de les bicis, la cervesa, LEGO, elHyggeo les cases de colors. Dinamarca és un país avançat, obert i innovador de 5 milions llargs d’habitants que enllaça el nord d’Europa amb Escandinàvia. A més, Dinamarca és coneguda internacionalment pel seu extens model d’estat del benestar i per tenir un bon nivell de vida. Això suposa una alta pressió fiscal, alhora amb uns preus i salaris alts. Amb tot, les enquestes internacionals solen situar Dinamarca com un dels països més feliços del món.

Copenhaguen és la capital i la ciutat més gran del país amb poc més d’un milió d’habitants, i es troba a l’illa de Zealand, a l’esquerra de la península de Jutland i l’illa de Funen. La capital danesa és una ciutat moderna, segura, respectuosa amb el medi ambient i ben preparada per als joves i estudiants. Té una gran oferta cultural i gastronòmica, a més de nombroses activitats, celebracions, programes i iniciatives que la converteixen en una ciutat molt activa i dinàmica.

Universitat i estudis

Dinamarca és una de les destinacions més populars per a estudiants internacionals a Europa degut a l’alta qualitat del sistema educatiu i el seu baix cost. A més, compta amb algunes de les universitats més prestigioses i reconegudes d’Escandinàvia, que figuren al capdamunt dels rànquings internacionals. Jo per exemple vaig estudiar a la Copenhagen Business School (CBS), on vaig cursar quatre assignatures optatives amb classes des de principis de setembre fins al període d’exàmens al desembre.

Tot i que l’educació obligatòria és en danès, la majoria d’universitats daneses ofereixen diversos cursos i programes íntegrament en anglès. A més, els danesos el parlen molt bé i, per tant, per a una estada curta no és necessari aprendre la llengua local. No obstant, hi ha numerosos centres públics i privats on els estudiants internacionals poden aprendre danès, i moltes universitats n’ofereixen cursos introductoris al començament del semestre.

Els edificis i les instal·lacions universitàries s’integren repartides a la ciutat, en comptes de limitar-se a un campus (mapa campus CBS). Pots haver d’agafar el transport o caminar una bona estona per anar d’una classe a una altra i per això és important escollir assignatures que no es solapin entre elles. Això sí, els edificis acostumen a ser nous o renovats amb instal·lacions grans i modernes.

La majoria d’universitats daneses utilitzen un mix de classes teòriques i classes pràctiques més reduïdes que permeten als estudiants participar i interactuar més durant les sessions. L’estudi autònom és pal de paller en el sistema educatiu danès i cada estudiant ha de ser responsable del seu aprenentatge. Això es reflecteix en les poques hores de classe a la setmana o el fet que no es passa llista d’assistència. Hi ha molts espais on un pot estudiar pel seu compte, com la biblioteca de la CBS, la Royal Library o la Studenterhuset.

La càrrega de treball durant el curs és en general menor a la d’aquí (molts estudiants danesos compaginen feina amb els estudis), i es basa sobretot en lectures i treballs individuals o en grup. El nivell de dificultat no és molt alt, però pot variar segons cada optativa. Les avaluacions finals poden ser assignments o projectes, exàmens sit-in escrits o exàmens orals. En el meu cas, la majoria van ser treballs individuals que es podien fer des de casa en un termini determinat (un mes, una setmana, tres dies, 24 hores, etc.)

Allotjament

Trobar un lloc on viure a Dinamarca, sobretot a Copenhaguen, pot ser complicat i car, per això cal començar a buscar des de ben aviat i a diversos llocs. És important escollir l’allotjament d’acord amb l’experiència que un espera, i jo evitaria aquelles opcions que puguin suposar soledat o avorriment. Per això, crec que les residències i pisos d’estudiants són els llocs més idonis per una experiència com l’Erasmus, on pots conèixer estudiants d’arreu del món i organitzar sortides i activitats junts.

Des del principi la universitat t’ajuda a trobar allotjament, però les places que ofereix en residències d’estudiants o habitatges privats són molt limitades i s’assignen per ordre d’arribada, “first come, first served”, de manera que s’ha d’estar molt atent i ser ràpid durant el procés de sol·licitud. També pots buscar-t’ho pel teu compte a través d’internet o les xarxes socials (com els grups de Facebook) on es publica molta informació i ofertes.

Transport

La millor manera de moure’t per la majoria de ciutats daneses és en bici o en transport públic. La bici és l’opció més barata i sovint la més ràpida. A menys que l’estada sigui llarga, jo recomanaria llogar-ne una en comptes de comprar-la nova o de segona mà. Hi ha empreses de bicis de subscripció com Swapfiets que funcionen amb una tarifa mensual d’uns 20-25€ amb el servei de manteniment inclòs.

Cal tenir en compte, però, que durant una bona part de l’any el clima danès és gris, plujós i fred, i encara que molts danesos agafen sempre la bici, hi ha dies que és millor agafar el metro o el bus. El transport públic funciona molt bé, però és car. Els bitllets individuals costen entre 2 i 3 euros per viatge, com a mínim. Per això, la majoria de copenhaguesos utilitzen el sistema Rejsekort amb una targeta física o a través d’una App amb plans de pagament per viatge o mensuals que acaben sent més econòmics.

Festa i vida nocturna

Copenhaguen és una ciutat de dia, però també de nit, i els estudiants (sobretot internacionals) acostumen a sortir diversos dies a la setmana. Hi ha molts pubs i bars musicals (l’equivalent a les discoteques d’aquí) oberts fins les 4 o 5 de la matinada. A més, s’organitzen moltes festes a les residències d’estudiants o a casa d’algú. Sobretot durant els mesos d’estiu també s’organitzen grans concerts i festivals a l’aire lliure com el Distortion o el Pride. També s’hi celebren festes locals com les de Reffen (un mercat de menjar al carrer) o internacionals com l’Oktoberfest.

Sens dubte el que més crida l’atenció són les festes universitàries… a la universitat. Moltes universitats daneses acullen festes cada setmana a l’interior dels seus campus. La CBS, per exemple, celebra cada dijous una “Nexus Party” (pel nom de la cafeteria de la universitat que l’organitza) que comença a mitja tarda i s’allarga fins les dues de la matinada, això sí, en punt! Quasi per art de màgia, l’endemà a les 8 del matí quan vas a classe ja està tot impecable, i no es veu ni rastre del que hi ha passat la nit anterior.

Activitats i viatges

Per la seva localització, Copenhaguen és un lloc on sembla més fàcil viatjar als països veïns que a la resta de Dinamarca. Des d’allà molts estudiants viatgen a Suècia (en 30 minuts de tren s’arriba a Malmö), o a Noruega (agafant un bus o l’avió). També a països centreeuropeus propers com ara Alemanya o Polònia. Dins de Dinamarca és habitual visitar algunes de les ciutats més importants: Roskilde, Odense, Esbjerg, Aarhus, Aalborg, etc.

Durant la setmana de vacances de meitat de semestre, el mid-term break, vaig tenir l’oportunitat de fer un viatge per carretera improvisat amb uns amics que vaig conèixer allà (una alemanya, un austríac, i una francesa). Dit i fet, vam agafar un bus fins a la península de Jutland, i des d’allà vam llogar un cotxe diversos dies per visitar el Parc Nacional, el cap de Skagen i diversos pobles del nord de la península, dormint en cases d’hostes. Va ser genial!

 

Ara que ja he tornat a Barcelona trobo a faltar totes aquestes aventures, el dinamisme de la vida com a estudiant internacional i la tranquil·litat de l’estil de vida danès. Sens dubte recomanaria molt Dinamarca i especialment Copenhaguen com a destinació d’Erasmus on gaudir d’una experiència inoblidable i de les millors que es poden viure a la universitat.

We also recommend you