ESCI-UPF

Entrevista a Ariadna Viladés, alumni GNMI

“Al sector farmacèutic cal ser més creatiu amb les estratègies de màrqueting”

  • 22/12/2021
  • 5 mins reading time
Viladés alumni màrqueting
Foto: Ariadna Viladés

Ariadna Viladés, alumni del GNMI de la promoció 2017, parla del seu pas per ESCI-UPF i de la professió que ha triat. Tot i que defineix estratègies d’omnicanalitat, no depèn directament del departament de màrqueting perquè el sector farmacèutic té les seves particularitats.

L’Ariadna Viladés es va graduar el 2017 i, des de que va acabar, va treballar al sector farmacèutic, va estar també al d’automoció i ara ha tornat a farma, on fa d’Omnichannel Manager a Boehringer Ingelheim. Es defineix com una persona amb molta energia, ambiciosa i compromesa.

Quan era petita, l’Ariadna somiava ser arquitecta, veterinària… fins que a l’adolescència va decantar-se cap al món de l’empresa internacional i per això va escollir ESCI-UPF. De fet, guarda bon record de l’etapa d’estudiant i li agradaria que s’organitzessin trobades d’alumni per contactar amb gent d’altres promocions i saber què fan.

Ella va triar francès com idioma optatiu i ara pensa que li hauria agradat allargar els anys d’idioma i prioritzar-lo per davant d’altres assignatures. Va agafar el perfil de màrqueting i el seu TFG es va centrar en l’atracció i retenció del talent jove a les empreses. Però si hagués d’escollir una sola cosa de l’etapa universitària, seria l’intercanvi a Florida. El recorda com un dels millors moments del grau.

1. Ariadna, per què vas triar el GNMI?

Doncs la veritat és que no tenia clar cap a on encaminar-me, buscava un grau que m’obrís portes dins del món empresarial, però sobretot amb un enfocament internacional.

Van ser diferents aspectes que finalment em van fer decantar per ESCI-UPF: les pràctiques i el programa d’intercanvi, l’ampli ventall d’assignatures optatives, i el fet de ser un centre petit i proper on tothom es coneix.

2. Què és el que més recordes de l’etapa universitària?

Ui, hi ha moltes coses! Els companys, la família que vam crear, el vincle amb els professors, els seminaris amb els breaks de cafè, els treballs en grup fets a última hora, l’ERASMUS (una de les millors experiències que he viscut fins avui), les ESCI Parties, la graduació… La veritat és que en resum, moments i persones. I ho repetiria mil vegades, no només per tot el que he viscut, sinó per les portes que m’ha obert i per tot el que m’he endut d’ESCI-UPF. I sí, hi va haver moments durs i de dubtes, exàmens sorpresa i hores de treballs, però tenia la seva recompensa.

3. T’has enfocat cap al màrqueting digital. Creus que el futur empresarial passa per una bona estratègia digital? Quins altres aspectes cal tenir en compte?

Sense cap mena de dubte crec que el màrqueting digital ha d’estar present a tots els departaments d’una empresa. El departament de màrqueting digital ha d’evolucionar cap a un departament d’acompanyament dins l’organització que la porti cap a la transformació i el canvi cultural per oferir una bona experiència al client. En aquest sentit, el digital ens ajuda. Altres aspectes que crec que són clau i estan directament relacionats amb el màrqueting digital són les dades, quines tenim, com podem interpretar-les, com ens ajuden a entendre el nostre client i així definir la nostra estratègia de vendes, comunicació, creació de continguts i, en resum, el pla de negoci.

4. Actualment treballes al sector farmacèutic, què creus que distingeix aquest sector? En què consisteix la teva feina?

El sector farmacèutic és molt diferent a la resta. És una indústria molt regulada i això ha augmentat amb el pas dels anys. Per tant, suposa un repte addicional, cal ser més creatiu a l’hora de definir tècniques per dur a terme la teva estratègia de màrqueting.

El màrqueting farmacèutic consisteix a trobar formes de difondre coneixement entre els professionals sanitaris, tant sobre els productes que desenvolupen els laboratoris com sobre les patologies. L’objectiu final és que aquesta informació arribi als pacients a través del personal sanitari, ja que la indústria no pot dirigir-se a pacients ni promocionar fàrmacs. Així doncs, s’organitzen esdeveniments amb ponències, cursos/formacions, patrocinis, col·laboracions amb líders d’opinió… És una indústria diferent, però si t’agrada, t’agrada molt. El sentit i el perquè del què fem enganxa molt.

Viladés Màrqueting interior

L’alumni Ariadna Viladés a les instal·lacions de Boehringer Ingelheim. / Foto: Ariadna Viladés

El meu càrrec dins l’empresa és el d’Omnichannel Manager. No estic sota el paraigües de màrqueting, que són els que creen continguts i defineixen les tècniques segons les particularitats de cada fàrmac, sinó que formo part d’un departament de transformació de negoci que és cross funcional. És una feina que implica molta organització i contacte amb diversos departaments de l’empresa i, la veritat, és molt dinàmic i fa que el dia a dia sigui molt divertit.

Algunes de les meves funcions són definir el pla anual d’omnicanalitat. És a dir, analitzar els canals d’interacció amb els professionals sanitaris i definir l’estratègia per a cadascun d’ells i donar les directrius per al seu ús. Sempre buscant garantir una experiència de client òptima i controlant els impactes que es duen a terme. També fem anàlisi del funcionament i ús dels canals, així com optimització dels mateixos. La meva feina també consisteix a detectar noves oportunitats d’interacció amb els clients i liderar projectes transversals vinculats a la transformació del negoci.

5. També has estat dos anys i mig en una empresa del sector de l’automòbil, què hi vas aprendre que t’hagi estat útil ara que estàs en un altre sector?

Va ser una experiència molt enriquidora i encara avui em segueix servint. Allà vaig fer un graduate program que em va permetre passar per diferents departaments de l’empresa (vendes, màrqueting, experiència del client, fins vaig fer una estada internacional i a la fàbrica). I finalment, vaig estar gairebé un any en una posició de project management amb projectes vinculats a vehicles connectats.

Tot i que la indústria de l’automòbil i la farmacèutica siguin molt diferents, penso que és precisament això el que em segueix aportant molt. El fet que jo ara estigui a una indústria més regulada, però vingui d’una amb un màrqueting més directe i permissiu, em permet ser més innovadora, trobar reptes a les possibilitats i la regulació que tenim marcada, plantejar nous projectes i nous punts de vista. Per altra banda, són dues indústries que estan en plena transformació. La de l’automòbil està evolucionant cap a una indústria d’experiències, serveis a demanda, lloguer més que propietat. I això ve donat per les noves generacions i el nou tipus de consumidor. Portat a la indústria farmacèutica, ho veiem en un nou perfil de professional sanitari, més jove, connectat i informat que espera vies de comunicació diferents per part de la indústria.

6. Quan penses en el futur, cap on t’agradaria dirigir la teva carrera? Com et veus d’aquí a 5 anys?

M’agradaria seguir en departaments vinculats a la transformació de l’empresa i a l’experiència del client. Créixer i seguir aprenent al sector farmacèutic i en un entorn internacional. En 5 anys m’agradaria portar un equip i haver viscut alguna experiència internacional a l’empresa on estic ara.

Si penso a més llarg termini, m’agradaria emprendre. És una espineta que tinc de fa temps. Per tant, el meu objectiu ara és aprendre i aprendre. 

7. Què recomanaries als alumnes del GNMI? I què t’agradaria preguntar als alumni que van acabar abans que tu?

Als alumnes d’ara els diria que exprimeixin al màxim l’etapa universitària, que preguntin, que aprofitin per parlar amb els professors, fer contactes, descobrir què és el que els pot agradar i què és el que no. És una etapa molt bonica, que passa volant i que quan mires enrere et fa somriure, no només pel què t’aporta a nivell acadèmic, sinó també a nivell personal.

Dels alumni més grans voldria saber a què es dediquen i els demanaria consells a nivell d’experiència internacional, d’emprenedoria, si tenen alguna recomanació.

We also recommend you