Convé, ni que sigui per un moment, treure el focus del curt termini per intentar mirar les grans tendències del sector turístic. Sovent s’abusa, tant en el turisme com en molts altres temes econòmics, d’una anàlisi massa conjuntural i s’oblida el llarg termini, els reptes estructurals i les forces de fons que conformen l’evolució dels sectors a la llarga. L’impacte de la pandèmia ha estat brutal, no tenim clar si s’ha acabat o estam en un parèntesi, però els reptes estructurals segueixen al mateix lloc on eren i on romandran si no s’encaren i s’hi busca solució.
Els reptes estructurals del sector turístic són ben coneguts. Les condicions laborals dels treballadors del sector. El respecte pel medi ambient i la identitat cultural de les destinacions. Els problemes de gentrificació i congestió. Una manera de resumir aquests reptes és dir que s’ha de treballar per fer un turisme més ètic i sostenible, que s’adapti als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU (ODS).
Albert Carreras, director d'ESCI-UPF, escriu al diari ARA sobre el procés inflacionari que estem vivint des del mes de gener i apunta en quina mesura això afavoreix o perjudica a la societat i a l'administració pública.
Joan Ribas, professor del GNMI, escriu al Diario de Ibiza sobre el boom turístic d'aquest estiu i els factors que, amb tot, preveuen una tardor i hivern complicats pel que fa a l'economia.
The ESCI-UPF lecturer Ramon Xifré wrote a paper for Spanish and International Economic & Financial Outlook (SEFO), a FUNCAS publication. In this paper, Xifré analyses the impact of the pandemic on Spain's business fabric and self-employed professionals.
Leave a message