ESCI-UPF

Glocal Challenges

L’assignatura optativa del programa EUTOPIA ha finalitzat la 1a edició

  • 25/06/2021
  • 3 mins reading time
Glocal Challenges alumnes
D'esquerra a dreta: Laia Hoyos, Sara Polo i Núria Allué, estudiants d'ESCI-UPF que han participat a la primera edició de Glocal Challenges.

Les alumnes del GNMI Núria Allué (1r), Laia Hoyos (3r) i Sara Polo (3r) expliquen la seva experiència cursant la primera edició de “Glocal Challenges”, l’assignatura del programa Eutopia European University.

La Universitat Pompeu Fabra i ESCI-UPF van oferir al mes d’abril la possibilitat de cursar una assignatura optativa nova durant el tercer trimestre del curs 2020-2021, Glocal Challenges.

Glocal Challenges forma part de la segona fase del programa EUTOPIA, l’Open Challenge Innovation. EUTOPIA és una ambiciosa aliança de sis universitats europees (Barcelona, Brussel·les, Gotemburg, Liubliana, París i Warwick) que té com a objectiu la construcció d’un nou model acadèmic que reflecteix una Europa oberta i unida, respectuosa amb tots els ciutadans i el medi ambient.

L’assignatura ha estat impartida de manera híbrida des de la UPF pels professors Elisabet Duocastella i Miquel Oliver. La present edició ha buscat implicar als alumnes en l’anàlisi i creació de propostes innovadores que abordin una sèrie de reptes establerts dins del Programa de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Per què ens vam apuntar?

La proposta ens va motivar a les tres, ja que ens interessen els fets i les relacions internacionals, la governança i el comerç mundial. Ens va semblar una gran oportunitat poder participar en una assignatura que ens permetia desenvolupar un projecte en el marc local i alhora global.

D’altra banda, ens va cridar molt l’atenció el fet que es presentés com una assignatura dinàmica, creativa i sense seminaris o examen final, però que plantejava un projecte en el que s’havia de treballar de forma constant.

En què consisteix l’assignatura?

L’activitat principal consisteix a donar resposta a uns reptes plantejats al principi de l’assignatura. Vam haver d’escollir un tema de la llista que se’ns va oferir i, en grups de sis persones, buscar i dissenyar una solució a escala local i global. Per diverses motivacions, les tres vam escollir el mateix challenge: LivBa, a Liveable Barcelona.

Glocal Challenges està estructurada de manera que els alumnes poden aprendre de manera pràctica i eficient com adreçar reptes a través de projectes. D’una banda, es duen a terme sessions magistrals en les que s’explica la PM2, una metodologia de Direcció de Projectes desenvolupada per la Comissió Europea en la que els equips que dirigeixen projectes aprenen a gestionar-los de manera efectiva.

Setmanalment, els alumnes han de treballar i entregar diferents tasques per seguir la progressió del projecte, coincidint amb els diferents sprints o etapes. A més, els alumnes han de presentar en una “demo” de manera presencial i davant de tota la classe la feina duta a terme durant l’sprint vigent.

A cada grup se li assigna un mentor segons el challenge que ha escollit. Vam realitzar reunions periòdiques amb la Rosa Suriñach, coordinadora del programa Urban Resilience, a UN Habitat. El paper de la Rosa no només ha estat aportar feedback constant sobre el projecte que estavem construint, sinó que també ha donat suport a totes les nostres decisions.

Opinions personals de les alumnes

Sota el nostre punt de vista, aquesta assignatura ens ha servit per agafar amplitud de mires: no només hem pogut tractar problemes globals en una escala local, sinó que també ens ha servit per poder ampliar el nostre coneixement sobre project management.

A més, el fet que l’assignatura fos híbrida i al tercer trimestre ha estat beneficiós per nosaltres.

En el cas de la Núria, va poder combinar-la amb les assignatures obligatòries del primer curs de GNMI. Això li ha suposat dedicar moltes hores, tant per les pròpies hores de la carrera, com per dur a terme l’execució del Glocal Project: “No ha estat una feina fàcil, tenint en compte l’afegida dificultat d’estar enmig d’una pandèmia. Tot i les dificultats, si pogués tornar enrere sabent el sacrifici que comporta realitzar una assignatura extra, tornaria a fer-ho”, explica la Núria.

D’altra banda, la situació de la la Sara i la Laia ha estat diferent. Van combinar l’assignatura amb les pràctiques curriculars de tercer curs. Això els suposava seguir connectades amb la universitat i alumnes de la seva edat, cosa que han agraït força durant la pandèmia. La compatibilitat d’horaris també va jugar a favor, ja que l’assignatura s’impartia a primera hora de la tarda i era fàcilment combinable amb la jornada laboral.

Per acabar…

Creiem que Glocal Challenges ha estat una molt bona oportunitat que ens ha ofert ESCI-UPF i pensem que és un àmbit que s’ha de seguir desenvolupant, ja que no és tan sols una oportunitat de viure una experiència internacional, sinó també de crear sinergies amb alumnes de diferents graus de la UPF.

Dur a terme un projecte on els participants provenen d’altres cursos i carreres suposa un gran enriquiment personal, pel fet de conèixer persones i maneres de treballar totalment innovadores.

Ens agradaria reiterar que animem molt a aquelles persones que els agradi el món del project management, desenvolupar idees i treballar en grup, o que tinguin curiositat per créixer en aquest àmbit i investigar sobre a quins reptes locals ens enfrontem (els que també existeixen en un escenari global), que s’animin i es capbussin en el món d’EUTOPIA de la mà de Glocal Challenges el proper curs acadèmic.

 


Núria Allué, estudiant del GNMI
Laia Hoyos, estudiant del GNMI
Sara Polo, estudiant del GNMI

We also recommend you