LCA4Climate

“Els joves han de tenir veu en la lluita contra l’emergència climàtica”

  • 08/06/2021
  • 2 mins reading time
Emergència climàtica manifest
Lectura del manifest dels joves a les jornades “Emergència climàtica: la ciència respon”. / Foto: Laura Batlle

Alba Bala i Laura Batlle, investigadores de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, valoren les jornades “Emergència climàtica: la ciència respon” organitzades per l’Ajuntament de Barcelona i la seva participació al programa “Joves per l’emergència climàtica”.

La setmana passada es van celebrar les jornades “Emergència climàtica: la ciència respon”, un esdeveniment que tenia per objectiu acostar la ciència a la ciutadania i impulsar una resposta conjunta en la lluita contra l’emergència climàtica. Les investigadores de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, Alba Bala i Laura Batlle, van assistir al segon dia de les jornades, on es van presentar els resultats del projecte “Joves per l’emergència climàtica” en el qual van tenir l’oportunitat de col·laborar.

Sobre el contingut de les jornades, les investigadores van destacar algunes de les reflexions que Lluís Torrent va plantejar en la taula rodona sobre Ciutadania i Clima. Torrent, ambientòleg i consultor especialitzat en les àrees de medi ambient i canvi climàtic, va posar l’accent en la idea que no només cal mitigar, sinó regenerar i guanyar terreny a tot allò que hem perdut a causa del canvi climàtic.

Tant Alba Bala com Laura Batlle també van assenyalar la importància d’un altre missatge difós durant les jornades: la necessitat d’implicar-se en cadascuna de les esferes d’actuació (personal, familiar, laboral, social, etc.) per combatre els efectes del canvi climàtic. Només així, diuen, es podrà avançar cap a un canvi d’hàbits i aconseguir un canvi cultural en matèria ambiental.

Un altre dels aspectes que es van tractar i que van destacar les investigadores van ser els processos de participació impulsats des dels governs per a què la ciutadania s’impliqui amb l’emergència climàtica. Un exemple d’això, és la Convention citoyen pour le climat, una assemblea ciutadana creada pel govern de Macron per debatre i proposar polítiques concretes per actuar contra l’emergència climàtica. En el cas de Barcelona, s’ha posat en marxa la iniciativa Canviem pel Clima 2030, un pla participatiu que, tot i no tenir caràcter vinculant, vol fomentar una nova cultura de la sostenibilitat a la ciutat.

Pel que fa al programa “Joves per l’emergència climàtica”, les investigadores van valorar molt positivament l’experiència de participar en el projecte. En una primera fase, Alba Bala i Laura Batlle van presentar el mètode científic i les seves línies de recerca als alumnes de Primària i Secundària que van treballar les àrees de Residus i economia circular i Alimentació i canvi climàtic.

Posteriorment, les investigadores de la Càtedra van fer un seguiment dels estudiants i van donar feedback als dubtes i problemes amb què es van anar trobant durant el procés de recerca. Com a exemple d’alguns dels projectes amb què van treballar, Alba Bala va acompanyar un grup d’estudiants que va calcular la quantitat de paper tissue que feien servir a l’aula i va fer un seguiment de la gestió del residu i del seu impacte mediambiental. En el cas de Laura Batlle, va treballar amb un grup que es va plantejar si un nou menú més sostenible podia fer augmentar el malbaratament si no tenia en compte els gustos dels alumnes.

Finalment, els estudiants van presentar els resultats obtinguts en els diferents projectes el segon dia de les jornades “Emergència climàtica: la ciència respon”. Totes dues investigadores van coincidir a subratllar la importància de treballar amb les escoles per acostar el món de la ciència als nens i joves.

Per acabar, les investigadores també van comentar breument el manifest que els joves van llegir a les jornades. Totes dues van trobar molt encertada la reflexió dirigida a la comunitat científica i la classe política sobre la necessitat de traduir el coneixement per a què arribi a la societat, i van remarcar la importància que els joves tinguin veu i participin en els processos de decisió sobre polítiques mediambientals, ja que són qui més patirà les conseqüències del canvi climàtic.

We also recommend you