Bioinformatics

“L’evolució dels càncers a través de la seves mutacions”

  • 04/03/2021
  • 2 mins reading time
Càncer Mutacions
Foto: Clàudia Serrano

L’estudiant de doctorat, Clàudia Serrano, explica la seva experiència personal i professional que l’ha portat fins al laboratori Evolutionary Process Modeling del CRG a estudiar el càncer.

Al llarg de la nostra vida estem exposats a una multitud d’agents externs que ens fan ser més susceptibles a patir una malaltia. L’exemple més clar és el càncer, on activitats tan habituals com fumar o prendre el sol, no només eleven el risc de patir-ne sinó que també deixen la seva empremta genètica quan el generen. A través de la bioinformàtica la Clàudia estudia les mutacions darrere el càncer per comprendre millor la malaltia.

Explica’ns què vas estudiar i per què ho vas escollir.

Vaig estudiar Física i Matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona. Les matemàtiques m’havien agradat molt des de petita, però no les havia considerat mai com al grau que voldria estudiar. Quan vaig començar a estudiar Física a l’institut, em va agradar molt i vaig decidir que volia ser física. Però en el moment que vaig descobrir que existia el doble grau de Física i Matemàtiques, vaig estar segura que era això el que volia estudiar i n’estic molt contenta.

Pensaves dedicar-te a la recerca quan vas acabar el grau? Què et va motivar a dedicar-te a fer recerca?

Dedicar-me a la recerca era una possibilitat que no descartava, però que tampoc tenia molt clara. M’intimidava la dificultat, la durada, el finançament… moltes coses. A més, mai havia fet recerca abans i no sabia si era capaç de fer-ne, però durant el màster i amb alguns projectes de recerca vaig veure que realment m’agradava i vaig decidir tirar per aquí. A més, vaig trobar un tema que em motivava moltíssim relacionat amb l’estudi del càncer i aquí va ser quan ho vaig veure clar.

Quines línies de recerca seguiu al vostre laboratori? Ens podries explicar en què consisteix la teva investigació?

Al laboratori Evolutionary Processes Modeling del CRG estudiem l’evolució del càncer i genètica poblacional, sobretot. Estem interessats a identificar quines mutacions poden generar càncer, quan passen i com, per tal d’avaluar el seu impacte en el creixement del tumor. A més, estudiem els aspectes evolutius de la nostra espècie.

Personalment estic centrant-me en l’aspecte evolutiu del càncer, la selecció natural i la protecció dels gens susceptibles a generar algun tipus de càncer. Són aquests gens menys mutables per tal de protegir-nos? La meva investigació és sobretot de tipus computacional. Concretament agafo dades de mutacions somàtiques de diferents donants amb tipus diferents de càncers i les faig passar per un model que em permet trobar el nombre estimat de mutacions per cada gen en funció del tipus de càncer. Això em permet comparar els driver genes amb aquells que no ho són. A més, també estic treballant amb les Mutation Signatures, perfils de mutacions segons el diferents tipus d’agents que les produeixen. Això em permet distingir, per exemple, les mutacions causades pels rajos UV o el tabac. D’aquesta manera puc estudiar diferents tipus de càncer d’acord amb les mutacions que generen els diferents agents que els afecten.

Què tens pensat fer quan acabis el doctorat?

Uffff, encara no ho tinc pas decidit. Vaig començar el doctorat fa 4 mesos i veig molt lluny el final per començar a pensar-hi. Suposo que dependrà molt de com sigui la meva experiència pel doctorat. Ara per ara és molt bona i segurament em plantejaré fer algun postdoc quan acabi. Però no ho sé encara.

Amb quines activitats complementes la teva vida professional?

Intento fer moltes altres coses durant el dia, això també m’ajuda a desconnectar i ser més eficient quan estic treballant. El que més m’agrada i necessito és l’esport. Intento anar a córrer cada dia o fer una mica d’esport a casa i em va molt bé. A més, m’agrada molt llegir i fer excursions a la muntanya. I, ara que visc a Barcelona, fa poc vaig començar un voluntariat que consisteix en una mentoria a una noia que està acabant la secundària. Quedem i xerrem i intento orientar-la una mica acadèmicament. M’agrada estar ocupada fent moltes coses diferents i sentir-me útil a la vegada.

Què li diries a algú que estigui acabant el grau de Bioinformàtica?

No puc donar cap consell específic de bioinformàtica, però sí que puc dir que si algun moment s’ha plantejat la possibilitat de fer recerca, que no ho deixi estar per la por a no ser prou bo. A mi m’intimidava molt no estar a l’alçada, però poc a poc he anat veient que no es tracta d’això. Amb la formació que tenim de base i amb la motivació suficient, fer recerca és super divertit i, en un àmbit com la bioinformàtica, molt gratificant. Endavant i molta sort!

 


Alexis Molina, alumni del BDBI
Laura Serra, alumna del BDBI

We also recommend you