ESCI-UPF

Les llums i ombres del Pla de Recuperació

  • 16/04/2021
  • 1 min reading time
Pla Recuperació Sánchez
Foto: La Moncloa

Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, ha publicat un article al diari ARA on parla sobre el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que el president Pedro Sánchez ha presentat aquesta mateixa setmana al Congrés dels Diputats. El pla ha de servir per accedir i desplegar els fons del programa Next Generation EU, destinats a la recuperació de la crisi provocada per la pandèmia.

A la proposta presentada per Sánchez, que encara ha d’aprovar el Consell de Ministres abans d’enviar-la a Brussel·les, queden clars quins són els eixos principals que es beneficiaran d’aquests fons, en total, uns 72.000M€. Entre aquests projectes destaca l’aposta pel cotxe elèctric, la renovació del parc d’habitatges, la modernització de les administracions públiques i la digitalització de les pimes, el desplegament del 5G…

Carreras considera que el pla que ha donat a conèixer el president del govern espanyol, “el més ambiciós i transcendental de la història econòmica d’Espanya” segons el propi Sánchez, compta amb bones intencions i té la voluntat de “superar ferides i mancances importants, i té ambició de transversalitat i cohesió”. Amb tot, el director d’ESCI-UPF assenyala que aspectes com la competitivitat i la internacionalització no queden contemplats en el pla de recuperació, o se’n fa molt poca referència.

Carreras afegeix que economies com la catalana, la valenciana o la balear no se sentiran prou ben representades pel pla, ja que el turisme, el comerç i els serveis en general no tenen un pes gaire destacat. Segons el director d’ESCI-UPF, en el disseny de la proposta “es percep una orientació Espanya endins, amb tendències a la reclusió”, cosa que fa pensar que la gestió dels recursos europeus es durà a terme de manera molt centralitzada.

Sigui com sigui, Albert Carreras afirma que el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dominarà l’escenari polític, econòmic i social espanyol i europeu durant els propers mesos i anys. És per això, diu, que “haurem de seguir amb la màxima atenció com es desplega aquest nou Pla Marshall”.

We also recommend you