ESCI-UPF

L’economia catalana vista des de Madrid

  • 22/02/2021
  • 1 min reading time
Economia Catalunya
Foto: Wallpaper Cave

Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, parla en un article publicat al diari ARA de les notícies sobre l’economia catalana que en els últims dies han aparegut a la premsa de Madrid. Carreras afirma que el context de les eleccions a la Generalitat ha multiplicat el nombre d’articles que remarquen la decadència de l’economia a Catalunya. Aquests articles consideren que la causa principal d’aquesta decadència ha estat el Procés, que ha fet perdre la capacitat de creixement i lideratge de Catalunya.

Amb tot, segons el director d’ESCI-UPF, el que s’extreu de tots aquests titulars és que “el que més enerva a Madrid és la lentitud amb què Madrid avança respecte de Catalunya, tenint en compte que tot l’Estat és entusiasta amb Madrid”. Si es tenen en consideració les dades de l’INE, l’evolució econòmica de Catalunya i de Madrid en els últims anys (tant pel que fa al PIB com al PIB per càpita) ha estat força igualada. El problema és que aquestes dades, almenys des de la premsa de Madrid, es llegeixen des d’una òptica que té més a veure amb l’anàlisi futbolística que no pas l’econòmica, des d’una competitivitat gairebé malsana.

Darrere de totes aquestes notícies amb titulars sensacionalistes que culpen al Procés de la caiguda del pes econòmic de Catalunya, Carreras opina que s’hi amaga “la satisfacció per aquesta pèrdua de pes, llargament anhelada i encara tan difícil de consolidar”. El director d’ESCI-UPF sentencia que “les crítiques són la impaciència per la decadència que no arriba” i en fa una lectura positiva, ja que considera que “la resiliència de l’economia catalana és extraordinària”.

We also recommend you