ESCI-UPF

ESCI-UPF signa un acord amb Càritas Barcelona

  • 26/01/2021
  • 2 mins reading time
Càritas Acord ESCI-UPF
Xavier Carbonell i Nacho Dualde amb Salvador Busquets i Itziar Bravo, director de Càritas Barcelona i Responsable de Campanyes i Sensibilització, respectivament. / Foto: Arxiu ESCI-UPF

L’acord entre Càritas Diocesana de Barcelona i ESCI-UPF s’emmarca en el programa “Universitats amb cor”. La voluntat d’aquest conveni és sensibilitzar la comunitat universitària respecte el seu entorn i oferir la possibilitat de col·laborar amb aquesta institució.

Nacho Dualde, gerent d’ESCI-UPF, ha presentat la xerrada entre Salvador Busquets, director de Càritas a Barcelona, i Xavier Carbonell, responsable de l’àrea de RSC d’ESCI-UPF.

La trajectòria professional de Salvador Busquets va començar a l’empresa privada, però des de 1995 que s’ha desenvolupat en institucions amb un fort compromís social com la Fundació Arrels, l’Obra Social de la Companyia de Jesús i, des de 2015, a Càritas.

Càritas és una institució de l’Arxidiòcesi de Barcelona que té com objectius realitzar, potenciar i coordinar l’acció social i caritativa de l’Església envers els més necessitats. La seva missió és acollir i donar suport a persones en situació de pobresa i en risc d’exclusió social. En aquest sentit fan diverses accions de sensibilització i denúncia de situacions d’injustícia social.

Salvador Busquets ha explicat que el 2002 un grup de persones jubilades va començar a col·laborar amb Càritas i es van adonar que, si els haguessin conegut abans, haurien pres decisions diferents a les seves empreses. Per això es van proposar donar a conèixer la feina de Càritas i van crear el programa “Empreses amb cor” que, amb el temps, ha crescut i acull organitzacions de diversos àmbits, com “Universitats amb cor”.

La idea és apropar la feina de Càritas a col·lectius que inicialment no estarien en contacte amb aquesta organització perquè tenen objectius molt diferents. Però, com explica Busquets, “la col·laboració pot anar molt més enllà d’alumnes fent voluntariat, ja que el món acadèmic desenvolupa unes capacitats d’anàlisi i reflexió que poden ajudar-nos molt en les nostres reflexions internes i propostes”.

Així doncs, ESCI-UPF acollirà xerrades i actes de Càritas amb la voluntat de promoure que tant l’alumnat com el professorat coneguin l’entorn que ens envolta i participin en les accions de Càritas. Però també, i molt important, “transmetre valors perquè l’alumnat els incorpori en la seva manera de fer i de treballar”.

És a dir, per a Busquets la responsabilitat social s’ha d’ensenyar a classe. Cal explicar que “la pobresa severa i l’exclusió social es poden vèncer amb intel·ligència”. Si la universitat transmet el coneixement, quan l’alumnat estigui al món laboral, les decisions que prendran no primaran només el benefici econòmic, sinó també el benefici social.

Xavier Carbonell ha apuntat que “quan les empreses incorporen la responsabilitat social, les oportunitats es multipliquen i, a més, estan més ben reconegudes i guanyen en prestigi”.

Cal tenir en compte que fins ara, com ha explicat Salvador Busquets, “la societat ha avançat creant grups tancats, sectors hermètics. Ara sabem que això no funciona i que cal la interacció”, per això és important que l’alumnat d’avui, l’empresariat de demà, sàpiga que si donen oportunitats a grups en risc d’exclusió, seran més competitius i tindran treballadors més lleials i compromesos.

L’últim aspecte que s’ha presentat i que també recull l’acord signat entre les dues institucions és la distinció honorífica amb que premia Càritas Diocesana de Barcelona al TFG i al TFM que incorpori una dimensió social.

Xavier Carbonell ha tancat l’acte recordant que el conveni signat compleix amb els ODS fixats per l’ONU i que tothom d’ESCI-UPF que vulgui saber més d’aquesta acord i col·laborar pot posar-se en contacte amb la càtedra de Mango de Responsabilitat Social Corporativa d’ESCI-UPF.

We also recommend you