El PIB és una mesura que reflecteix la riquesa d’un país. Però la Unió Europea fa ben poc ha establert un nou índex que avalua diversos aspectes i determina l’Índex de Progrés Social (IPS). En aquesta valoració, Catalunya no en surt gaire ben parada: si el PIB per càpita ens posa al lloc 76 de 240, l’IPS ens situa al 135 de 240.
Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, escriu en un article al diari Ara sobre els aspectes positius (que també n’hi ha) que posen Catalunya en aquest punt del ranking del progrés social: tolerància i inclusió, accés a la informació i a la comunicació, accés a l’educació avançada, alimentació i atenció mèdica, i salut i benestar.
Com diu Carreras, “potser aquests punts forts retraten les preferències, les creences i els valors de la societat catalana. Estem millor, malgrat el dèficit fiscal, allà on no suportem estar pitjor, i allà on la capacitat organitzativa pròpia -de Catalunya i de les seves institucions- pot desplegar-se i gestionar plenament.”
A partir d’ara, doncs, caldrà fixar-se en els aspectes de progrés social que no fem tan bé i començar a posar fil a l’agulla per anar endavant i escalar posicions.
S’entreveu una llum al final d’aquest llarg túnel: l’arribada, tot i que amb comptagotes, de les anhelades i necessàries vacunes ofereix una esperança a tots aquells que l’han perdut. I, en el cas del retail, del què es tracta ara és de repensar el model, aprofitar les oportunitats i ser conscients dels riscos existents.
La nueva directora general de la Organización Mundial de Comercio cuenta con una dilatada experiencia en cargos públicos. Okonjo-Iweala ha sido ministra de finanzas dos veces en Nigeria, ha ocupado diversos cargos en el Banco Mundial y ahora se enfrenta al reto de impulsar la OMC.
Pelegrí Viader, Deputy Rector of the UPF and Vice-rector for the European universities project Eutopia, and Albert Carreras, ESCI-UPF director, had a chat on the Eutopia project and the Open Innovation Challenge, and presented the Glocal Challenges course.
Leave a message